Z Układami równań
A3121: Chemik ma dwa roztwory soli o różnych stężeniach. Jeśli zmiesza 2 kg pierwszego roztworu i 4 kg
drugiego roztworu to otrzyma roztwór 50 %. Jeśli natomiast zmiesza 4 kg pierwszego roztworu i
6 kg drugiego roztworu to otrzyma roztwór 48 %. jakie było stężenie procentowe każdego z
roztworów?
16 lis 10:16
Mateusz: Skorzystajmy z reguły mieszania która w zapisie matematycznym wygląda tak a*A + b*B = (a+b)*C
| | a | | C−B | |
czyli |
| = |
| opierając się na zależności: a*A + b*B = (a+b)*C ułożysz układ |
| | b | | A−C | |
równań i rozwiążesz go a− masa lub objętość substancji 1 a A stężenie substancji o masie lub
objętości a
b −masa lub objętość substancji 2 o stężeniu B C stężenie końcowego roztworu
16 lis 10:35