Znajdź liczby rzeczywiste x,y spełniające równanie
Zespolone: (2+iy)(x−3i) = 7 − i
Wymnażam nawiasy i mam:
2x −6i + iyx − 3i2y = 7 − i
Co dalej z tym zrobić?
14 lis 15:37
J :
..i2 = −1
.. uporządkować .... i porównać części rzeczywiste i urojone...
14 lis 15:39
Zespolone: 2x−6i + iyx +4u = 7 − i
a co z tym iyx bo tego nie wiem.
14 lis 15:41
Zespolone: 4y tam miało być.
14 lis 15:42
J :
2x − 6i + xyi + 3y = 7 − i ⇔ 2x − 3y = 7 oraz xy − 6 = − 1
14 lis 15:46
J :
... tam ma być: 2x + 3y = 7 ...
14 lis 15:50
Zespolone: Dzięki, wyszło mi
x =
7+3y2
Dobrze to policzyłem?
14 lis 16:12