logarytmy
Olgaaa: Jak obliczyć tego typu przykłady?

a)log
481*log
364
b)log
516*log
427*log
325
c)log
916*log
√227
14 lis 15:26
J :
| | log381 | |
a) = |
| *3log34 = ... |
| | log34 | |
14 lis 15:28
Eta:
1 sposób
a) zamiana podstaw logarytmu
| log81 | | log64 | |
| * |
| = .......=12 |
| log4 | | log3 | |
14 lis 15:31
J :
| | 2log34 | | log33 | |
b) = |
| *3log43*2log35 ... i dalej zamień log43 = |
| |
| | log35 | | log34 | |
14 lis 15:35
J :
| | log216 | |
c) = |
| *3log23 = .. |
| | 2log23 | |
14 lis 15:38
Eta:
@J
c) ?
14 lis 15:40
J :
| | log216 | |
...upss... = |
| *6log 23 ...  |
| | 2log23 | |
14 lis 15:43
Eta:
14 lis 15:44
Olgaaa: a możesz mi wytłumaczyć dlaczego tak się mnoży?
14 lis 15:51
Olgaaa: tzn. skąd wiesz kiedy przez co?
14 lis 15:52
J :
..nie ma na to reguły ... pewne rzeczy trzeba "zauważyć"....
14 lis 15:52
Olgaaa: a już rozumiem, głupie pytanie
14 lis 15:53
Eta:
14 lis 16:02