zbior potegowy
matematyka: zbiór potegowy zbiorów:
a) H = ∅
zbiór potęgowy 20 = 1
b) I = {∅}
zbiór potęgowy 21 = 2
dobrze wyznaczyłem te zbory potęgowe w tych dwóch przykładach ?
14 lis 13:56
logika: Źle napisałem mam obliczyć ile podzbiorów ma każdy z wymienionych zbiorów
14 lis 14:22
Janek191:
a) 0
b) 1
14 lis 14:28
logika: to ze wzoru się oblicza ? bo ja korzystałem z takiego wzoru 2A
14 lis 14:36
Janek191:
Poprawka
Wydaje mi się, że jest tak :
a) Zbiór ∅ nie ma podzbioru
b) Zbiór { ∅ } ma dwa podzbiory : i = { ∅ } i ∅
14 lis 14:43
logika: to skoro ∅ zaliczyłeś do podpunktu b) to dlaczego w podpunkcie a) już tak nie może być ?
14 lis 14:47
Janek191:
W b) mamy zbiór I składający się z jednego elementu , którym jest ∅
więc
21 = 2
14 lis 14:53
logika: to w a) napewno będzie 0?
14 lis 14:53
logika: bo a) liczyłem tak: 20 = 1
14 lis 14:55
Janek191:
Może masz rację − podzbiorem zbioru pustego jest ten sam zbiór pusty ( ? )
14 lis 14:58
logika: nie wiem
14 lis 14:59