Rownanie macierzowe
Beforeu: Mam takie rownanie :
x + y +2z =4
2x−3y−z=3
x −4y−3z=−1
Stad taka macierz zlozona
1 1 2 | 4
2 −3 −1 | 3
1 −4 −3 |−1
po przeksztalniach wychodzi
1 1 |4
1 −4 |−1
Co dalej jak wyznaczyć x y i z?
14 lis 13:35
Janek191:
Bez przekształceń :
oblicz wyznacznik macierzy 3 na 3
a następnie wyznaczniki W
x, W
y, W
z
oraz
x , y , z
np.
14 lis 13:40
Beforeu: Tzn wiem jak wyznaczyc ale co z 2 nie wiadoma
14 lis 13:40
Beforeu: z jedna niewiadomą
14 lis 13:41
Beforeu: tak wiem jak to zrobic ale chodzi mi o to ,że po przeksztalceniach tez powinno wyjsc to samo
x=0 y=2 z=−1 ale dlaczego x =0
14 lis 13:42
Beforeu: Gdy licze wyznacnik z tej amcierzy 3x3 wynik to 0 wiec cos nie tak
14 lis 13:45
Janek191:
Może źle przepisane lub układ nie ma rozwiązania
14 lis 13:51
Janek191:
Może źle przepisane lub układ nie ma rozwiązania
14 lis 13:51
Beforeu: Ale uklad ma rozwiazania

i Przepisany jest dobrze
14 lis 13:53
Beforeu: 9 −16 −1 +6 −4 +6 = 0
14 lis 13:57
Janek191:
To ja nic na to nie poradzę

To
x = ? y = ? z = ?
14 lis 14:00
Beforeu: hmm sprobuje sprowadzic do postaci bazowej
1 1 2 | 4
0 −5 −5 | −5
14 lis 14:02
Beforeu: r(a)=2 i r(b)=2
wiec z twierdzenia K−C wynika ze uklad ma 2 rozwiazania wiec ma nieskonczenie wiele rozwiazan
zaleznych od 2 parametrow y i z a x jest zmienna bazową stąd:
x + y +2z =4
−5y −5z = −5
więc
y+z =5
x=4 −y −2z
y=5−z
x= 4 −5+z−2z
y=5−z
x=−1 −1z
gdzie y i z ∊R zgadza się?
14 lis 14:11
Beforeu: z twierdzeia Kroneckera−Capellego
14 lis 14:20
Beforeu: Potwierdzi ktos?
14 lis 14:23
Beforeu: up
15 lis 15:01