Dana jest funkcja f (x) = - 3x^2 - 5x 2
orgami: a)wyznacz współrzędne punktów przecięcia wykresu tej funkcji z osiami układu współrzędnych
b) narysuj jej wykres
c) podaj jej wartość oraz przedziały monotoniczności
d) narysuj wykres funkcjio y = |f (x)|, a następnie odczytaj ile rozwiązań ma równanie |f(x)|
=m dla m∊R
bardzo proszę o pomoc , o rozwiazanie krok po kroku tego zadania
16 lis 10:03
Nikka: a) napisz poprawnie funkcję, nie ma znaku między 5x a 2
16 lis 10:24
orgami: dana jest funkcja f (x) − 32 − 5 + 2
a) wyznacz wspórzędne punktów przecięcia wykresu tej funkcji z osiami układu współrzędnych.
b) narysuj wykres
c) podaj jej zbiór wartości oraz przedziały monotoniczności
d) narysuj wykres funkcji y = |f (x)| , a następnie odczytaj ile rozwiązań ma równanie |f (x)|
= m
dla m ∊R
Bardzo proszę o pomoc , o rozwiązanie tego zadania, o wytłumaczenie krok po kroku
16 lis 10:45
Nikka: a) Obliczamy punkty przecięcia z osiami układu:
z osią OY (ten punkt ma zawsze współrzędną x=0):
x=0 to f(x) = −3*0
2 − 5*0 + 2 = 2, czyli punkt przecięcia z osią OX ma współrzędne (0,2)
z osią OX (ten punkt ma zawsze współrzędną y=0(lub f(x) = 0):
f(x) = 0 → −3x
2 − 5x + 2 = 0 /*(−1)
3x
2 + 5x − 2 = 0
Δ=25 + 24=49
√Δ = 7
b) funkcja w zadaniu jest funkcją kwadratową − mamy już punkty przecięcia z osiami układu
możemy jeszcze policzyć współrzędne wierzchołka paraboli
16 lis 18:13
Nikka: | | 1 | |
przepraszam w a) x2 = |
| |
| | 3 | |
16 lis 18:15
Nikka:
nie mogę zrobić rysunku, za długo to trwa
16 lis 18:49
Nikka: wykres to parabola, ramiona skierowane do dołu , zaznacz dokładnie miejsca zerowe, punkt
przecięcia z osia OY i wierzchołek
| | 5 | | 5 | |
c) funkcja jest rosnąca w przedziale (−∞, − |
| ), malejąca w przedziale (− |
| , ∞) |
| | 6 | | 6 | |
| | 49 | |
zbiór wartości (−∞, yw) czyli (−∞, |
| > |
| | 12 | |
16 lis 18:53
marek: f(x)=2x+3
21 kwi 00:05
Krzysiek : potrafisz narysowac prosta . No to narysuj
21 kwi 10:02
agness: 3x2−5x+2≥0
26 lis 16:46