Potęga o wykładniku rzeczywistym
Armia: Liczbę x przedstaw w postaci aw, gdzie a jest liczbą naturalną, natomiast w jest liczbą
wymierną.
x = 3√16 * (0,125)−12
No i... po prostu nie wiem, co dalej robić. Pomocy...
14 lis 13:35
J :
... = 24/3*2−3/2 = 2−2
14 lis 13:38
J :
..nie tak ...
14 lis 13:40
Armia: Ma wyjść 2span style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">176.
14 lis 13:43
J :
= 24/3*(2−3)−1/2 = 24/3 + 3/2 = 217/6 ..
14 lis 13:43
Armia: 2 do potęgi siedemnaście szóstych.
Jak wpaść na to, jak inaczej zapisać te liczby? Ta jak Ty zapisałeś tą pierwszą jako 24/3? Bo
ja zanim dojdę do czegoś takiego, jeśli w ogóle dojdę, to zajmuje mnóstwo czasu...
14 lis 13:45
Armia: Ok, dziękuję. Zaraz to przeanalizuję.
14 lis 13:46
razor: 3√16 =
3√24 = 2
4/3
(0,125)
−1/2 = 2
(−3)*(−1/2) = 2
3/2
14 lis 13:49
J :
3√16 = 24/3
0,125 = 1/8 = 2−3
14 lis 13:49
Armia: To jeszcze raz podziękowania dla Was

Może już sobie poradzę z następnym.
14 lis 13:52