Granice
Hajtowy:
Granice na studiach
n→
∞
Ciężko to napisać... więc wstawiam fote:
http://www.ufast.eu/pics/586920granice.jpg
Dlaczego:
2. To co jest w nawiasie [ ] dąży i staje się "e" ?
3. Skąd w potędze "e" jest lim i reszta?

Nie miałem tego w LO dlatego pierwsze spotkanie się z granicami jest lekko przerażające... mam
sobie przerobić cały 4 rozdział z książki i za 2 tyg na kolosa!

Wytłumaczy ktoś?
14 lis 13:22
kyrtap: te n+1 jest w indeksie dolnym?
14 lis 13:23
Hajtowy: Być może tam jest 2n+1

Tak było pisane na tablicy to tak się przepisało
14 lis 13:23
razor: tam jest raczej 2n+1

Jest taki wzór na granicę z e
lub
lim (1+a
n)
1/an = e
przy n →
∞
14 lis 13:25
J :
| | 1 | | n | |
= lim [(1 + |
| )n+1] |
| .. nawias kwadratowy → e , ułamek → 1 |
| | 2n+1 | | n+1 | |
14 lis 13:26
Janek191:
I przykład dobrze
14 lis 13:26
14 lis 13:27
Janek191:
Tylko Hajtowy pisze tak niestarannie
14 lis 13:28
Hajtowy: Skoro jest:
| | 1 | |
1+ |
| to wiem czemu dąży do 0  |
| | 2n+1 | |
Teraz już dzięki
razorowi poznałem wzór i wiem czemu to jest e

No ale zostało ostatnie pytanie... Dlaczego teraz wszystko jest przeniesione do potęgi liczby
e?
14 lis 13:31
kyrtap: | | 1 | |
Jeżeli limn→∞ = (1+ |
| )n to: |
| | 2n+1 | |
| | 1 | | 1 | | n | | 1 | |
limn→∞ = (1+ |
| )n = ((1+ |
| )2n+1)do potęgi |
| = e/div> |
| = |
| | 2n+1 | | 2n+1 | | 2n+1 | | 2 | |
√e
| | n | | n | | 1 | |
limn→∞ |
| = limn→∞ |
| = |
| |
| | 2n+1 | | | | 2 | |
14 lis 13:31
J :
jesli jest 2n +1 , to granica jest: e1/2
14 lis 13:32
Hajtowy: A mam jeszcze jakiś taki wzór:
| | 1 | |
limn→∞ (1+ |
| ) n = e  |
| | n | |
14 lis 13:33
razor: to jest to samo co ja podałem
14 lis 13:34
Janek191:
lim en2 n + 1 = e lim n2 n +1 = e0,5 = √e
n→ ∞
14 lis 13:34
Hajtowy: No to dobrze

No to czemu (na końcu 1 linijki na zdj) wszystko jest w potędze "e" ?

Skąd to wgl się wzięło...
14 lis 13:35
Hajtowy: Bo tam też "lim
n→∞ przeskoczyło

Chyba ze ja źle przepisałem
14 lis 13:36
bezendu:

Jest ogólnie wzór
Więc skoro masz
| | 1 | |
lim (1+ |
| )n to przekształcasz żeby dostać liczę e w tym nawiasie |
| | 2n+1 | |
n→0
Niebieskie kwadraciki muszą być takie same więc jeśli u Ciebie
| | 1 | |
(1+ |
| ) to ten górny kwadracik musi być też 2n+1 żebyś mógł skorzystać z wzoru |
| | 2n+1 | |
Ale tam na początku w potędze jest n a nie 2n+1 więc żeby nie zmienić nic w zadania dopisujesz
| n | | n | |
| (działania na potęgach) bo jak 2n+1* |
| do dostaniesz n czyli wszystko się |
| 2n+1 | | 2n+1 | |
zgadza
i teraz korzystasz z podciągu
n→
∞
więc masz tak; (już bez limesów piszę bo mi się nie chcę)
| | 1 | |
[(1+ |
| )2n+1]n/2n+1=[e]n/2n+1=e1/2=√e |
| | 2n+1 | |
14 lis 13:36
bezendu:
oczywiście
n→∞
14 lis 13:39
Hajtowy: Jbc to będe pisał (f5 temat jak bede miał problemy)

Dzięki
14 lis 13:42
Hajtowy: A co mam zrobić jeśli:
| | 1+2n−4n4 | |
limn→∞ |
| |
| | 10n3+n2−6 | |
Podzielić licznik i mianownik przez najwyższą potęgę mianownika, czyli n
3?
14 lis 14:06
J :
..tak ...
14 lis 14:07
Janek191:
Tak
14 lis 14:07
kyrtap: ja zawsze wyciągam najwyższe potęgi w liczniku i mianowniku
14 lis 14:08
J :
... po to,żeby potem podzielić ...
14 lis 14:08
kyrtap: owszem
14 lis 14:11
Hajtowy:
Wyszło...:
| | −4n | |
= limn→∞ |
| ?  No i stoję w miejscu  |
| | 10 | |
14 lis 14:11
kyrtap: czyli wynik −
∞
14 lis 14:12
Hajtowy:
Czyli...

Tak "po mojemu" to tak:
−4n → −
∞
10 → 0, czyli znika mi stamtąd i zostaje −
∞ ?
14 lis 14:13
bezendu:
Stopień licznika większy od mianownika od razu widać odpowiedź bez żadnych wyciągań przed
nawias i zbędnych dzieleń.
14 lis 14:16
Hajtowy: Aj aj... źle

Za 'n' mam sobie podstawić
∞ i wtedy jest −4
∞ = −
∞ 
A 10 mnie nie interesuje?
14 lis 14:16
kyrtap: of course
14 lis 14:16
J :
| | −∞ | |
.. 10 nie "dąży" do 10 ... to jest po prostu 10 ... |
| = − ∞ |
| | 10 | |
14 lis 14:17
14 lis 14:17
Hajtowy:
Wyznacz granice ciągów o wyrazach: (piszę bez limesów)
a) (n
3+3n+2) =
∞ +
∞ +2 =
∞
b) (−2n
4+n
2−3n+4) = −
∞+
∞−
∞+4 = −
∞ ?
| | 1 | |
c) (n100 − n50 + 1) = n50(n50−1+ |
| ) = −1 * ∞50 = ∞ |
| | n50 | |
Jak się zabrać za przykład 'd' i 'e'? O ile a,b,c jest dobrze
14 lis 14:32
razor: a) dobrze
b) źle − do poczytania
http://pl.wikipedia.org/wiki/Symbol_nieoznaczony
c) wyłącz n
100 przed nawias
d) wyłącz n
4 przed nawias
e) podziel licznik i mianownik przez n lub wyciągnij n przed nawias i skróć (wychodzi na to
samo)
14 lis 14:35
logika: polecam przerobić e−trapez

tam jest wytłumaczone.
14 lis 14:38
Hajtowy:
| | 1 | | 1 | |
c) n100(1− |
| + |
| ) = 1 * ∞ = ∞ ?  |
| | n50 | | n100 | |
14 lis 14:42
14 lis 14:45
Kaktus :
ok
14 lis 14:47
Hajtowy: A co z tym 'b' zrobic?
14 lis 14:49
razor: wyciągnąć n4 przed nawias
14 lis 14:52
Hajtowy:
| | 1 | | 3 | | 4 | |
b) n4(−2+ |
| − |
| + |
| ) = −2* ∞ = ∞  |
| | n2 | | n3 | | n4 | |
14 lis 14:58
Kaktus :
−∞
14 lis 15:00
Hajtowy:
| | n5−2n4−4n2+1 | |
k) limn→∞ |
| = |
| | n3+2n2−n+2 | |
=
∞−
∞
nieoznaczony

Tak?
14 lis 15:04
razor: my swoje a ty swoje
przed nawias wyciągasz największą potęgę, w tym przypadku n5 a nie n3
14 lis 15:19
Hajtowy: Bo mam kuźwa zapisane, że dzieli się przez NAJWYŻSZĄ potęgę z MIANOWNIKA

No to chciałem podzielić przez n
3
14 lis 15:22
Hajtowy: No więc jak to w końcu jest...?
14 lis 15:27
Hajtowy: Zrobione,
Kacper wytłumaczył
14 lis 15:43
Hajtowy:
Jeśli dobrze słyszałem, na ćwiczeniach, jest to mnożenie przez "sprzężenie" ?
| | √9n4−2n2−1 | |
Czyli przez |
| ?  |
| | √9n4−2n2−1 | |
14 lis 16:06
ICSP: a jaki masz tutaj symbol nieoznaczony ?
14 lis 16:51
Hajtowy: yyy no nie wiem

wgl nie wiem co z tym zrobic
14 lis 17:23
ICSP: a jakie w ogóle znasz symbole nieoznaczone ?
14 lis 17:23
Hajtowy:
| 0 | | ∞ | |
| , |
| , ∞−∞, 0*∞, 00, 1∞, ∞0 |
| 0 | | ∞ | |
14 lis 17:25
ICSP: jak widzisz, za dużo ich nie ma. Jeżeli nie masz jeszcze wprawy w granicach postaraj się
najpierw ustalić symbol nieoznaczony a potem dobrać odpowiednią metodę liczenia.
Jaki to symbol ?
14 lis 17:27
Hajtowy: | | ∞ | |
No ja bym powiedział, że |
| ... |
| | ∞ | |
14 lis 17:28
ICSP:
| | ∞ | |
Teraz podaj mi przykład innej granicy typu |
| którą potrafisz obliczyć. |
| | ∞ | |
14 lis 17:30
Hajtowy: No w tym jest problem, że takiej granicy nie było na ćwiczeniach, tak więc nie potrafię tego
policzyć

Wspomniałem wyżej, iż spotykam się z granicami po raz pierwszy i jestem konkretnie
zielony z tego tematu
14 lis 17:31
ICSP: | | 2n2 + 5 | | ∞ | |
limn |
| − to również jest granica typu |
| ? |
| | n2 − 1 | | ∞ | |
Potrafisz ją obliczyć ?
14 lis 17:34
Hajtowy:
No z tej granicy mi wyszło 2... Więc jest to granica raczej
∞
14 lis 17:37
ICSP: a jak wyliczyłeś tą 2?
14 lis 17:38
Hajtowy:
Podzieliłem przez n
2
14 lis 17:39
ICSP: Ostatnie pytanie : Dlaczego przez n2, a nie przez n3
14 lis 17:40
Hajtowy: No bo dzielimy przez najwyższą potęgę z mianownika

Jeśli by w mianowniku było n
3 to dzieliłbym przez n
3
14 lis 17:41
ICSP: 
Teraz policz swoją granicę (n
2 =
√n4)
14 lis 17:42
Hajtowy:
| | 3n2+3 | |
limn = |
| =3  |
| | n2 | |
14 lis 17:44
Sławekkk: PROSZĘ O POMOC! UWAGA! POTRZEBNA POMOC!
Ciąg (an) spełnia warunek
∀n>100 |an − 100| < 10
Stąd wynika,że
a) ciąg jest zbieżny,
b) ciąg jest rozbieżny
c) każdy wyraz ciągu (an) jest dodatni
d) od pewsnego miejsca wszystkie wyrazy ciągu są dodatnie
e) ciag an ma co najmniej jeden wyraz dodatni
f) a666 <7777777
g) a1111 > 88
h) ∀n>1729 |an−100|<1
k) ciąg an jest ograniczony
l) ∃n<444|an−80|<37
m)∀m ∃n>m an >0
n)∀m>1234 ∀n>5678 |an − am| <7
o)∃m,123 ∃n<456 |an − am| <3
p)∀m>1296 ∀n>7776 |an +am| <222
r) ∃n an < 92
s) ∃n an > 91
BARDZO PROSZĘ O WYTŁUMACZENIE MI JAK ROZWIĄZAĆ TO ZADANIE. NIESTETY NIC Z TEGO NIE ROZUMIEM.
BĘDĘ BARDZO WDZIĘCZNY.
14 lis 17:46
Hajtowy: Spadaj stąd koleś, to mój temat

Załóż sobie swój
14 lis 17:47
Hajtowy:
A co zrobić, jeśli mam:
Bo teraz już nie zadziała to, że
√n2=n , bo pod pierwiastkiem jest jeszcze −1
14 lis 17:48
Hajtowy: Sprzężenie teraz...?
14 lis 17:49
ICSP: | | ∞ | |
Sprzężenie stosujesz przy symbolu ∞ − ∞. Tutaj masz nadal |
| więc dzielisz przez najwyższą |
| | ∞ | |
potęgę mianownika : n
14 lis 17:51
Hajtowy:
Ale z drugiej strony...
√n2−1 będzie maxymalnie 0 a tak to dąży do nieskończoności...
14 lis 17:51
Hajtowy: Mhm... ale jak ja podzielę
√n2−1{n} ?
√n2{n} = 1
| | 1 | |
A później − |
| mam napisać? |
| | n | |
14 lis 17:52
ICSP: n2 − 1 = n * √1 − 1/n2
14 lis 17:54
Hajtowy: Czyli wychodzi
∞
14 lis 17:56
Hajtowy:
Dzielić przez n
2 , ale co z tym pierwiastkiem głupim znowu?
14 lis 17:57
ICSP: n2 = 3√n6
zatem
3√n3 − 1 = n2 * 3√1/n3 − 1/n6
14 lis 18:01
Hajtowy:
hm... to z tego 0 wyjdzie czy mi się wydaje?
14 lis 18:04
ICSP: Oczywiście, ze 0. Stopień licznika < stopnia mianownika : granica wynosi 0
14 lis 18:05
Hajtowy: Te pierwiastki mnie dobijają czasami

Szczególnie te 3−ego stopnia..
14 lis 18:06
Eta:
14 lis 18:07
Hajtowy:
| | 3n−√n | |
= |
| = ...  |
| | 3√1+n3 | |
Nie no kurde
14 lis 18:07
Hajtowy: Pani
Eto proszę się nie śmiać

Wiem, że student powinien już to umieć, no ale niektórzy
mają swoje słabe strony

np. chodzenie na skróty (zob w internecie)
| √3 | |
| = √  |
| 3 | |
14 lis 18:08
ICSP: a nie możesz od razu wyników podawać?
√3n2 − n = n *
√3 − 1/n
3√n3 + 1 = n *
√1 + 1/n3
14 lis 18:12
Hajtowy:
Mogę... jakbym umiał policzyć to mogę nawet wynikami sypać ale nwm jak to szybko i łatwo
rozkminić
14 lis 18:13
14 lis 18:14
Hajtowy: Ale z tego cuda wyszło mi ładnie
√3
14 lis 18:15
ICSP: Czyli tak na prawdę wyszedł ci iloraz współczynników przy najwyższych potęgach
14 lis 18:19
Hajtowy: ICSP jak mi powiesz jak mogę to szybciej rozwiązywać, nie rozpisywać i zrozumiem tą metodę
to owszem

Bo też mi się tego rozpisywać nie chce

lim
n=
3√1−n−2n3= n *
√1n−1−2n
14 lis 18:19
Hajtowy: si?
14 lis 18:27
ICSP: to jakiś magiczna sztuczka w które pierwiastek stopnia 3 zamienia się na pierwiastek stopnia 2?
Już o tragicznym zapisie granicy z "niczego" nie wspominając.
14 lis 18:41
Hajtowy: No taki przykład jest, nic na to nie poradzę

To jak? Mogę liczyć na Twoją pomoc przy tych pierwiastkach?

Prześladują mnie

lim
n =
3√1−n−2n3
14 lis 18:46
ICSP: nadal bez sensu
14 lis 18:47
Hajtowy: No serio takie jest .... z książki przepisuję
14 lis 18:50
ICSP: wstaw gdzieś zdjęcie

Muszę ten przykład zobaczyć.
14 lis 18:50
Hajtowy:
No to następne wezmę
| | 2n−1 | | 2 | | 1 | | 0 | |
limn= ( |
| )4 = |
| − |
| // √1+1n = |
| =0 |
| | √n3+n2 | | n2 | | n3 | | 1 | |
Oki?
14 lis 18:53
ICSP: Rozpisz to wszystko porzędnie, nie zwracałem wcześniej uwagi na twój zapis.
14 lis 18:54
14 lis 18:55
14 lis 18:56
ICSP: Czyli wychodzi na to, ze nie potrafisz poprawnie tego zapisać

Najwyższa potęga w mianowniku to n
3/2 a nie n
3
14 lis 18:59
Hajtowy:
√n3+n2 =
√n2(n+1) = n *
√n+1 i teraz dzielić przez n ?
14 lis 19:02
Hajtowy: Są ludzie mądrzy i mądrzejsi

ja dopiero się uczę tych granic więc nie jestem tak
wprawiony jak Pan

Może kiedyś też się nauczę i będę pomagał
14 lis 19:04
ICSP: wyciągnij n3/2
14 lis 19:07
Saizou :
a po co wyciągać, skoro masz pod pierwiastkiem dodawanie
14 lis 19:08
Saizou : oj wybacz, myślałem tylko o limn→∞√n3+n2
14 lis 19:10
Hajtowy: Ale nie ogarniam czemu n3/2 i nawet nwm jak to wyciągnąć...
14 lis 19:17
Hajtowy:
[wszystko pod pierwiastkiem]
| | n2+1 | | n+1 | | 1 | |
√ |
| = |
| = |
| |
| | 4n2+3n | | 2n+√3n | | 2 | |
Git?
14 lis 19:22
Saizou :
yhym
14 lis 19:28
Saizou :
jak masz
| | a1xn+a2xn−1+...+an | | a1 | |
limn→∞ |
| = |
| |
| | b1xn+b2xn−1+...bn | | b1 | |
14 lis 19:30
Hajtowy: Następny przykład znowu paskudny... Pierwiastek 4 stopnia ze wszystkiego
| | 2n2+5 | |
limn→∞4√ |
| = ... |
| | n2+n+1 | |
Saizou może pomożesz?
14 lis 19:32
Hajtowy:
| | 2n | | 2n | | 2 | |
limn = |
| = |
| = |
| = 0 |
| | √n3+n−n | | √n(n2+1)−n | | n−n | |
GIT?
14 lis 19:35
ICSP: ten zapis mnie przeraża
14 lis 19:36
Hajtowy: Który?
14 lis 19:40
ICSP: Każdy
14 lis 19:40
ICSP: chociaż ten z 19:32 jest
14 lis 19:41
Hajtowy: To możesz w tym z 19:32 pomóc
14 lis 19:43
ICSP: do czego dąży wyrażenie pod pierwiastkiem ?
14 lis 19:47
Hajtowy: Do nieskończoności
14 lis 19:47
ICSP: 
, myśl !
14 lis 19:50
Hajtowy: No to nie wiem

nie ogarniam tego tematu
14 lis 19:53
ICSP: | | 2n5 + 5 | |
limn |
| = |
| | n2 + n + 1 | |
14 lis 19:57
Hajtowy: ... = 2n
3?
14 lis 19:59
ICSP: | 2n2 + 5 | |
| oczywiście |
| n2 + n + 1 | |
Wziąłem to co występuje od twoim pierwiastkiem
14 lis 20:00
Hajtowy: A to co pod pierwiastkiem to = 2
14 lis 20:01
14 lis 20:02
ICSP:
14 lis 20:03
Hajtowy:
Tu już sprzężenie trzeba, prawda? Bo tu jest
∞−
∞
14 lis 20:05
Saizou :
| | √2n2+5−√2n2−5 | | √n2(2+5/n2)−√n2(2−5/n2) | |
limn→∞ |
| = |
| = |
| | n | | n | |
| n(√2+5/n2−√2−5/n2) | |
| =√2+5/n2−√2−5/n2=√2−√2=0 |
| n | |
14 lis 20:10
Hajtowy:
Saizou dzięki, ale zmieniając metody liczenia nwm czy tak ogarne

Uczę się jedną i
rozwiązuje jedną
| | √2n2+5−√2n2−5 | | √2n2+5+√2n2−5 | |
limn→∞ |
| * |
| = |
| | n | | √2n2+5+√2n2−5 | |
No i teraz na górze jest (a
2 − b
2)
| | (√2n2+5)2−(√2n2−5)2 | | 10 | |
= |
| = |
| |
| | n(√2n2+5+√2n2−5) | | co tu dać? | |
14 lis 20:14
Hajtowy: | | 10 | |
Wpisać mam |
| =0 ?  |
| | ∞ | |
14 lis 20:15
Saizou : zauważ że licznik dąży do ∞, bo
n→∞
√2n2+5→∞
√2n2−5→∞
zatem
∞(∞+∞)→∞
14 lis 20:17
Saizou : | | 1 | |
ja bym napisał że |
| =0 tak jak napisałeś xd |
| | ∞ | |
14 lis 20:17
Hajtowy:
| | √n3+n2−n | | √n2(n+1)−n | | n * √n+1 | |
limn→∞ |
| = |
| = |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Ale coś chyba tu sknociłem ...

bo nwm co dalej
14 lis 20:18
Saizou :
Nie chce mi sie pisać że lim
n→∞ więc będę pisał lim, jeśli n będzie dązyć do czegoś innego
to to zaznaczę
| | √n3+n2−n | | √n2(n+1)−n | | n(√n+1−1) | | ∞(∞−1) | |
lim |
| = |
| = |
| = |
| =∞ |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
14 lis 20:21
Hajtowy: | | 1 | |
Czyli w odp mam błąd, skoro pisze − |
| ?  |
| | 6 | |
14 lis 20:23
Hajtowy:
| | √n3 − √n3n | |
limn→∞ |
| |
| | √n+1−√n−1 | |
Znów sprzężenie?
14 lis 20:25
14 lis 20:26
Saizou : tam jest n
3n
14 lis 20:27
Hajtowy: n
3+n
14 lis 20:27
Saizou : możesz mnożyć przez sprzężenie xd
14 lis 20:30
Hajtowy:
| √n3 − √n3+n | | √n3 + √n3+n | |
| * |
| = |
| √n+1−√n−1 | | √n3 + √n3+n | |
| a2−b2 | | n | |
| = |
| |
| √n+1−√n−1 * √n3 + √n3+n | | √n+1−√n−1 * √n3 + √n3+n | |
14 lis 20:35
Hajtowy: Takie cuda mi wychodzą
14 lis 20:36
14 lis 20:42
Hajtowy: Coś Ty zrobił?
14 lis 20:43
Saizou :
jak obliczysz granice lim√n3−√n3+n
14 lis 20:46
Hajtowy: no przez sprzężenie
14 lis 20:49
Saizou : a lim
√n+1−
√n−1
14 lis 20:50
Hajtowy: tez
14 lis 20:50
Hajtowy: No ale napisałem moją wersję
14 lis 20:50
14 lis 20:59
Saizou : tak wyglądają na pierwszy rzut oka
14 lis 21:02
Hajtowy: Pasuje mi zrobić wszystkie...
Saizou masz chęci pomóc?
14 lis 21:04
Saizou :
najpierw licznik
| | n3−n3−n | | −n | |
a=√n3−√n3+n= |
| = |
| = |
| | √n3+√n3+n | | √n2*n+√n2(n+1/n) | |
| | −n | | −1 | |
= |
| = |
| |
| | n(√n+√n+1/n) | | √n+√n+1/n | |
mianownik
| | n+1−n+1 | | 2 | |
b=√n+1−√n−1= |
| = |
| |
| | √n+1+√n−1 | | √n+1+√n−1 | |
| | a | | −1 | | √n+1+√n−1 | | −1 | |
lim |
| = |
| * |
| = |
| *c |
| | b | | √n+√n+1/n | | 2 | | 2 | |
oblicz lim c
14 lis 21:09
Saizou :
jak mi się będzie nudzić to spoko xd
14 lis 21:09
Hajtowy: C=1?
14 lis 21:14
Saizou : tak zatem....
14 lis 21:14
14 lis 21:16
Saizou : ale masz błędny zapis, bo lim.... jest z czegoś
14 lis 21:17
Hajtowy: no wiem

nie chcialo mi sie pisac xD
14 lis 21:22
Saizou : teraz następny przykład
14 lis 21:23
Hajtowy:
next
| | √n2+1−√n | | n+1−√n | |
limn→∞ |
| = |
| = ... ?  |
| | 4√n3−n−n | | 4√n3−n−n | |
14 lis 21:25
Hajtowy: Jakis pomysł?
14 lis 21:26
14 lis 21:27
Saizou : zrób tak jak ja zrobiłem
rozbij na licznik i mianownik, uprość maksymalnie i myśl
podpowiem że do mianownika zastosuj wzór a4−b4
14 lis 21:27
razor: dlaczego √n2+1 = n+1?
14 lis 21:27
Hajtowy: razor no tak... przeszarżowałem
14 lis 21:28
Hajtowy: Najprostszym z możliwych sposobów chcę to rozwiązać

Zero kombinowania
14 lis 21:29
Hajtowy: Za pomocą sprzężenia wyszło mi...:
| | n2−n+1 | |
... = |
| |
| | (4√n3−n−n)*(√n2+1+√n) | |
14 lis 21:33
Saizou :
| | n2−n+1 | |
l=√n2+1−√n= |
| |
| | √n2+1+√n | |
| | −n4+n3−n | |
m=4√n3−n−n= |
| |
| | (4√n3−n+n)(√n3−n+n2) | |
| l | | n2−n+1 | | (4√n3−n+n)(√n3−n+n2) | |
| = |
| * |
| = |
| m | | √n2+1+√n | | −n4+n3−n | |
| n2−n+1 | | (4√n3−n+n)(√n3−n+n2) | |
| * |
| |
| −n4+n3−n | | √n2+1+√n | |
i dalej.....
14 lis 21:48
Hajtowy: A nie da rady tego zrobić tak jak ja ?
14 lis 21:52
Saizou : ale co ty tam zrobiłeś ?
14 lis 21:53
Hajtowy: No przez sprzężenie chcę to zrobić, bo tej Twojej metody jakoś nie ogarniam xd
14 lis 21:53
Saizou :
w sensie że tak
| √n2+1−√n | | 4√n3−n−1 | |
| * |
| |
| 4√n3−n−1 | | 4√n3−n−1 | |
14 lis 21:56
Hajtowy: no tak

no i z tego mi wyszło co tam wyszło
14 lis 21:56
Hajtowy: Ale licznik się chyba "sprzęża" a nie mianownik
14 lis 21:57
Saizou :
pokaż może swoje obliczenia
14 lis 22:00
Hajtowy:
| | √n2+1−√n | | √n2+1+√n | |
= |
| * |
| = |
| | 4√n3−n−n | | √n2+1+√n | |
| | a2−b2 | | n2+1−n | |
|
| = |
| =... |
| | (4√n3−n−n)(√n2+1+√n) | | (4√n3−n−n)(√n2+1+√n) | |
dalej nwm
14 lis 22:04
Saizou :
wyciągnij n z 4√n3−n−n oraz n z √n2+1+p{n]
14 lis 22:07
Hajtowy:
Wtedy zostanie mi w mianowniku (4√n2−1−1)(√n+1/n+√1)
14 lis 22:12
bezendu:
Hajtowy wszystko ma swoje limesy. Dobranoc
14 lis 22:13
Hajtowy: Ma ma

Szkoda czasu tego pisać , piszemy bez xD

Dobranoc
14 lis 22:13
Hajtowy:
Albo...
(n*
4√n2−1−1)(n*
√n+1/n+1) sam już nwm
14 lis 22:15
Saizou :
4√n3−n−n=4√n4(1/n−1/n3)−n=n(4√1/n−1/n3−1)
√n2+1+√n=n(√1+1/n2+√1/n)
14 lis 22:16
Hajtowy: | | 1 | |
= |
| =−1?  |
| | −1 | |
14 lis 22:18
Saizou : tak
14 lis 22:19
Saizou : p, r są oczywistymi przykładami
14 lis 22:19
Hajtowy:
p) a
2−b
2 ?
r) hm... no nwm
14 lis 22:23
Saizou : tak samo jak w p
14 lis 22:26
Hajtowy: No mi tu coś nie idzie ...
√n2+4n−n = n
2+4n−n
2=4n
14 lis 22:28
Saizou :
a
2−b
2=(a+b)(a−b)
| | n2+4n−n2 | |
lim √n2+4n−n= |
| |
| | √n2+4n+n | |
14 lis 22:31
Hajtowy:
p) a
2−b
2 = 2n+1 − (2n−1) = 2n+1 −2n+1 = 2
W odp. 0

Czyżby juz była za późna pora na myślenie i nawet tego nie potarfie już zrobić

14 lis 22:32
Saizou :
| | 2n+1−2n+1 | |
lim √2n+1−√2n−1= |
| |
| | √2n+1+√2n−1 | |
14 lis 22:35
14 lis 22:38
Saizou : no tak
14 lis 22:39
Hajtowy:
a w tym wcześniejszym?
14 lis 22:41
Saizou : wyciągnij n z mianownika
14 lis 22:43
Hajtowy:
n(√n+4+1) ?
14 lis 22:44
Saizou : nie
n(√n+4+1)=n√n+4+n=√n2(n+4)+n=√n3+4n2+2
14 lis 22:46
Hajtowy: n+
√n(n+4) ?
14 lis 22:46
Saizou :
√n2+4n+n=√n2(1+4/n)+n=n√1+4/n+n=n(√1+4/n+1)
14 lis 22:49
Hajtowy:
| | 4n | | ∞ | |
= |
| = |
| =2? |
| | √n3+4n2+2 | | ∞+2 | |
14 lis 22:49
Saizou :
| | ∞ | |
nie, |
| to symbol nieoznaczony |
| | ∞ | |
14 lis 22:50
Hajtowy: Czyli nieoznaczony ma wyjść czy 2?
14 lis 22:51
Saizou :
| | 4n | | 4 | | 4 | |
lim |
| = |
| = |
| =2 |
| | n(√1+4/n+1) | | √1+4/n+1 | | 2 | |
14 lis 22:52
Hajtowy: Dobra... koniec na dziś z tym, bo zgłupiałem totalnie już

Trzeba dać odpocząć mózgowi
14 lis 22:52
Hajtowy: Dzięki Ci WIELKIE za pomoc i wgl za wytrwałość
14 lis 22:53
Saizou : To miłego

Jutro też jest dzień na naukę xd
14 lis 22:53
Saizou : Przynajmniej sam też się uczę
14 lis 22:54