???
abc: Oblicz asymptoty funkcji
| lim | x−1 | | −4−1 | | −5 | |
|
| = |
| = |
| =−∞ |
| x→−4− | x+4 | | −4+4 | | 0+ | |
| lim | x−1 | | −4−1 | | −5 | |
|
| = |
| = |
| =∞ |
| x→−4+ | x+4 | | −4+4 | | 0− | |
Dobrze obliczyłam symptote pionową? I czy muszę liczyć poziomą i ukośną
14 lis 13:11
kyrtap: a gdzie pionowa?
14 lis 13:13
abc: Ta powyżej
14 lis 13:14
Janek191:
x = − 4 − r − nie asymptoty pionowej
14 lis 13:14
Janek191:
| | x − 1 | | ( x + 4) − 5 | | 5 | |
f(x) = |
| = |
| = 1 − |
| |
| | x + 4 | | x + 4 | | x + 4 | |
Asymptota pozioma ma równanie:
y = 1
14 lis 13:17
abc: Nie rozumiem

To co ja obliczyłam w takim razie ?
14 lis 13:18
kyrtap: obliczyłeś czy ta funkcja ma asymptotę pionową i wyszło że ma x = −4
14 lis 13:19
Janek191:
Granice lewostronną i prawostronną funkcji f w x
o = − 4, ale źle jak widać z rysunku
14 lis 13:19
Janek191:
Ma być odwrotnie
14 lis 13:21
Janek191:
| | x − 1 | | −5 | |
lim |
| = |
| = + ∞ |
| | x + 4 | | 0 − | |
x → − 4
−
14 lis 13:22
Janek191:
| | x − 1 | | − 5 | |
lim |
| = |
| = − ∞ |
| | x + 4 | | 0+ | |
x → − 4
+
14 lis 13:24
abc: No o to mi chodziło i teraz muszę chyba obliczyć co się stanie kiedy x→+∞ i −∞ i wyjdzie mi czy
dostatnę pionową czy nie. Prawda

14 lis 13:25
abc: Sorry czy dostanę poziomą
14 lis 13:28
Janek191:
Tak − oblicz te granice
14 lis 13:30
Janek191:
To są zwykłe funkcje homograficzne
14 lis 13:30
abc: Ale nie wiem do czego dąży ta granica
14 lis 13:34
abc: Czy mam obliczyć asymptotę ?
14 lis 13:34
abc: Pionową asymptotą tutaj będzie −4
14 lis 13:45
abc: A poziomą y=1 dobrze?
14 lis 13:55
Janek191:
Granica nie dąży do niczego, to funkcja ma ( lub nie ) granicę
| | 5 | |
lim f(x) = lim [ 1 − |
| ] = 1 |
| | x + 4 | |
x→ −
∞ x → −
∞
| | 5 | |
lim f(x) = lim [ 1 − |
| ] = 1 |
| | x + 4 | |
x → +
∞ x → +
∞
14 lis 13:56
Janek191:
Asymptota pionowa ma równanie x = − 4
Asymptota pozioma ma równanie y = 1
( niebieskie linie na rysunku )
14 lis 13:57
abc: Rozumiem. Ja nie rozpisywałam tego do postaci kanonicznej. Muszę to robić
14 lis 14:05
Janek191:
Tak łatwiej policzyć granice w nieskończoności
14 lis 14:08
Janek191:
Jaki kierunek studiujesz ?
14 lis 14:10
abc: zarządzanie
14 lis 14:11
Janek191:
Polecam : W. Krysicki " Analiza matematyczna w zadaniach " cz. I
jest w pdf
14 lis 14:11
Janek191:
Na zarządzaniu jest matematyka " po łebkach "
14 lis 14:12
abc: Możesz mi jeszcze napisać proszę jak wyliczyć tą poziomą ale nie rozpisując w postaci
kanonicznej. Niby doszłam do wyniku 1 ale mógł byc to czysty przypadek. Dziękuje za informację
pobiorę sobie
14 lis 14:17
Janek191:
Masz napisane o 13.56
14 lis 14:20
abc: | | x−1 | |
Tak, ale chodzi mi w tej formie ... |
| ... |
| | x+4 | |
14 lis 14:22
Janek191:
| | x − 1 | |
Z zapisu f(x) = |
| nie da się obliczyć granicy w nieskończoności, bo |
| | x + 4 | |
| | ∞ | | −∞ | |
wychodzi symbol nieoznaczony |
| lub |
| |
| | ∞ | | − ∞ | |
14 lis 14:22
Janek191:
s. 74 − 92
14 lis 14:27
abc: Czyli źle to obliczyłam

W takim razie jak uzyskałeś tą postać kanoniczną bo słabo mi
wychodzi przekształcanie
14 lis 14:28
Janek191:
Patrz : 13,17
Tam jest wszystko napisane
14 lis 14:29
abc: Mimo to nie rozumiem jak w liczniku znalazło się (x−4)−5 jakie działanie zastosowałeś ?
14 lis 14:31
Janek191:
| | x −1 | | (x + 4) − 5 | | x + 4 | | 5 | | 5 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| − |
| = 1 − |
| |
| | x + 4 | | x + 4 | | x + 4 | | x +4 | | x+4 | |
14 lis 14:32
Janek191:
Nie ma nic takiego w liczniku
14 lis 14:33
abc: Przepraszam chodziło mi o (x+4)−5 no nie widzę tego skąd to się, wzięło podstawiłeś −4 pod iksa
14 lis 14:36
Janek191:
Trzeba tak zapisać licznik , by można go było podzielić przez mianownik
14 lis 14:37
Janek191:
( x + 4) − 5 = x + ( 4 − 5) = x − 1
14 lis 14:38
abc: Ok rozumiem to chyba, ale jakoś nie widzę tego kolokwium. Tak poza tym to bardzo dziękuje
14 lis 14:41
Janek191:
Poczytać Krysickiego : s. 74 − 92
14 lis 14:45
Janek191:
| | 2 x + 1 | | 2*( x − 1) + 3 | | 3 | |
Np. f(x) = |
| = |
| = 2 + |
| |
| | x − 1 | | x − 1 | | x − 1 | |
14 lis 14:47
abc: Znalazłam wzór na to i już rozumiem ale czy idzie zamienić na postać kanoniczną gdy w
mianowniku jest liczba do potęgi
14 lis 17:07
abc: tz. nie liczba ale niewiadoma np; x2
14 lis 17:07