funkcje
ema: uzasadnij, że funkcje f(x)=√x oraz g(x)=3√x*6√x są równe dla wszystkich liczb
rzeczywistych nieujemnych.
jak to zrobić?
14 lis 13:09
J :
1) ta sama dziedzina.
2) ta sama przeciwdziedzina: 3√x*6√x = √x ...
14 lis 13:13
Lulu : Jak to zrobić? Pomooocy
3 paź 20:35
5-latek: A kiedy dwie funkcje sa rowne ?
3 paź 20:41
yht:
proponuję zamienić pierwiastki na potęgi, zgodnie ze wzorami
3√x=x1/3
6√x=x1/6
√x=x1/2
3√x*6√x=x1/3*x1/6=x1/3+1/6=x2/6+1/6=x3/6=x1/2=√x
wyrażenie 3√x*6√x jest równe wyrażeniu √x, więc do wszystkich rzeczywistych nieujemnych x
funkcje f(x) i g(x) są równe
3 paź 20:41
Lulu : Dziękuję
3 paź 20:49