Logarytm
mateusz: Logarytm
Witam , mam takie zadanie
20log 3,2
Nie wiem ile to jest , nie wiem też jaka liczba jest w dolnym indeksie po logarytmie , bo w
przykładach zawsze była jakaś liczba a teraz nic
14 lis 12:39
J :
..jak nie ma nic ... to jest 10 ...( nie pisze się) ..
14 lis 12:40
Tadeusz:
...skoro "nic" ....to 10 −
14 lis 12:41
Tadeusz:
...=2log3,210=
14 lis 12:42
mateusz: 10
14 lis 12:43
J :
... albo ... = 20(log32 − 1) ...
14 lis 12:44
mateusz: czyli tak :
20 log 3,2 = log 3,2
20 = i co ta 20 z tą 10 kąmi się teraz redukują

czyli = log3,2
2
?
14 lis 12:47
J :
..Ty masz chociaż blade pojęcie o logarytmach...?
14 lis 12:49
PW: 32 = 25, a więc 3,2 = 25·10−1
log 3,2 = log(25·10−1) = log25 + log10−1 = 5log2 − 1
20log3,2 = 20(5log2 −1) = 100 log2 − 20
Logarytmu dziesiętnego z 2 szukamy w tablicach, jeżeli zadaniem było obliczenie przybliżenia
danej liczby.
14 lis 12:49
mateusz: Czyli jezeli miałbym tak :
20 log 5 to jak to zrobić? W tablicach szukać odrazu ile tojest log 5

?
14 lis 13:00
mateusz: dałem prosty przykłąd żeby zrozumieć
14 lis 13:01
PW:
Moja odpowiedź z 12:49 jest "rozpisaniem krok po kroku jak chłop krowie" propozycji J z
12:44.
14 lis 13:03
J :
..chociaż "na pozór" wyniki są różne ...
14 lis 13:09
mateusz: Wiem już wszystko dziękuję
14 lis 13:50
mateusz: jeszcze pytanie. Mam do obliczenia wiele zadan tego typu :
I wychodzą duze licby , czy ze wzorów logarytmicznych jest jakaś możliwość skrócenia tego
przykłądu?
14 lis 13:55
mateusz: w mianowniku jest 20,022
14 lis 13:55