matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanka dla gr. 4
jakubs:
f) lim
x→−
∞
x(
√
x
2
+1
+x)
x
2
+1−x
2
lim
x→−
∞
x*
√
x
2
+1
−x
x
lim
x→−
∞
√
x
2
+1
−x
przy x→−
∞
√
x
2
=−x zatem:
x
lim
x→−
∞
−x
√
1+
1
x
2
−x
1
1
lim
x→−
∞
=−
−(
√
1+
1
x
2
+1)
2
h)
arctgx−
π
2
0
lim
x→
∞
=[
] > de l'Hospital
ln(1+
1
x
)
0
1
1+x
2
lim
x→
∞
1
1+/1x
*
−1
x
2
1
x
2
+x
lim
x→
∞
*
1+x
2
−1
x
2
+x
lim
x→
∞
= −1
−x
2
−1
14 lis 12:26