Pierwiastki równania przedstawić w postaci algebraicznej
Ewa: iz
2−3iz−1+3i=0
czy liczy sie to tak?
delta=3+4i
z
1=
3i−√3+4i2i
z
2=
3i+√3+4i2i
i to koniec

14 lis 12:08
ICSP: Musisz jeszcze obliczyć √3 + 4i oraz pozbyć się "i" z mianownika
14 lis 12:13
Jola: a jak sie pozbyć i z mianownika, bo pierwiastek wiem jak obliczyć?
14 lis 12:16
Ewa: też nie wiem
14 lis 12:19
52: mianownik i licznik *2i
14 lis 12:20
ICSP: za 2 godzinki Ci to rozpiszę
14 lis 12:21
Ewa: Ok dzięki super

!
14 lis 12:22
Janek191:
Δ = ( − 3 i)
2 − 4 i*( −1 + 3 i) = 9 i
2 + 4 i − 12 i
2 = − 9 + 4 i + 12 = 3 + 4 i = (2 + i )
2
√Δ = 2 + i
więc
| | 3 i − 2 − i | | − 2 + 2 i | | − 1 + i | |
z1 = |
| = |
| = |
| = 1 + i |
| | 2 i | | 2 i | | i | |
| | 3 i + 2 + i | | 2 + 4 i | | 1 + 2 i | |
z2 = |
| = |
| = |
| = 2 − i |
| | 2 i | | 2 i | | i | |
14 lis 12:34
PW: A nie byłoby prościej pomnożyć zadane równanie przez (−i):
z2 − 3z + 3 + i = 0
Δ = 9 − 12 − 4i = −(3+4i) − nic lepszego niż wyżej, ale nie trzeba już walczyć z tym "i" w
mianowniku.
14 lis 12:36
Janek191:
Pewnie, że można
14 lis 12:41
PW: Pisząc swoją propozycję nie widziałem Twojego wpisu

. Przy takiej pamięci (a warto, warto),
że (2+i)
2 = 3+4i moja sugestia jest właściwie zbędna.
Ściślej mówiąc − nie podejrzewam, że "umiesz to na pamięć" − jest to pewna rutyna, której się
nabywa po paru rozwiązaniach.
14 lis 12:58
Ewa: czyli rozwiązaniem jest 1+i oraz 2−i? i to wszystko?
14 lis 13:19
Janek191:
Tak
14 lis 14:05