granica ciągu
Paweł Rolski: nie umiem obliczyć granicy tego ciągu
an=n√3n + 5*6n
14 lis 11:41
Kamil Zemczak: Wykorzystaj twierdzenie o 3 ciagach
14 lis 11:41
Janek191:
an = n√ 3n + 5*6n
bn = n√5*6n cn = n√ 2*5*6n
Mamy
bn ≤ an ≤ cn
oraz
lim bn = n√5*6 = 6 i lim cn = n√10*6 6
więc na mocy tw. o trzech ciągach
lim an = 6
n →∞
14 lis 13:04
Janek191:
Powinno być
oraz
lim bn = n√5 *6 = 6 i lim n√1 * 6 = 6
n→ ∞ n → ∞
więc ....
14 lis 13:10
Janek191:
Coś mi się .....
lim bn = 1*6 = 6 i lim cn = 1*6 = 6
n→ ∞ n→∞
14 lis 13:13