logarytmy
Olgaaa: Przedstaw podaną liczbę w postaci logarytmu o podstawie 2.
a) log1681
próbowałam ze wzoru na zmianę podstawy, to mi tak nie wychodzi, a robiłam:
log281
log1681=
log216
licząc tak w głowie, to w sumie wiadomo, że będzie to log23, ale jak do tego dojść rachunkowo?
14 lis 11:38
J :
log234
4log23
=
=
= log23 ..
4
4
14 lis 11:41
Tadeusz:
4log23
...=
=
4
14 lis 11:44
Olgaaa: Dziękuję
14 lis 11:53
Janek191:
1
1
log16 81 = log24 34 =
log2 34 =
*4 log2 3 = log2 3
4
4
14 lis 12:56
Olgaaa: To właśnie tym sposobem Janek191 robiłam sobie w głowie, ale nie wiedziałam czy tak można