−1 | −1 | ||||||||||||
f'(x) = 3* | * | x−3/2 | |||||||||||
| 2 |
1 | ||
.... w mianowniku ; 1 − | .. całe pod pierwiastkiem.. | |
x |
1 | ||
y = 3acos( | ) | |
√x |
1 | ||
y = 3u u = acos(v) v = | z = √x | |
z |
−1 | ||
u' = [acos(v)]' = | * v' = **) | |
√1 − v2 |
1 | 1 | |||
v' = [ | ]' = − | * z' = ***) | ||
z | z2 |
1 | ||
z' = [√x]' = | ||
2√x |
1 | 1 | 1 | ||||
***) = − | * | = − | ||||
(√x)2 | 2√x | 2√x3 |
1 | 1 | 1 | ||||
**) = − | * (− | ) = | = | |||
√1 − (1√x)2 | 2√x3 | 2√x3(1 − 1x) |
1 | ||
= | ||
2√x3 − x2 |
1 | 3 | |||
*) = 3 * | = | |||
2√x3 − x2 | 2√x3 − x2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |