Janek191:
2 x
4 + 5 x
3 − 8 x
2 − 5 x = 0
x*( 2 x
3 + 5 x
2 − 8 x − 5) = 0
x =0 lub 2 x
3 + 5 x
2 − 8 x − 5 = 0
| | 1 | |
x = − |
| jest pierwiastkiem równania, |
| | 2 | |
więc można wykonać dzielenie
( 2 x
3 + 5 x
2 − 8 x − 5) : ( x + U{1}{2]) = 2 x
2 + 4 x − 10
− 2 x
3 − x
2
−−−−−−−−−−−−−
4 x
2 − 8 x
− 4 x
2 − 2 x
−−−−−−−−−−−−−−−
− 10 x − 5
10 x + 5
−−−−−−−−−
0
2*( x
2 + 2 x − 5) = 0
x
2 + 2 x − 5 = 0
Δ = 4 − 4*1*(−5) = 4 + 20 = 24 = 4*6
√Δ = 2
√6
| | − 2 − 2√6 | |
x = |
| = − 1 − √6 lub x = −1 + √6 |
| | 2 | |
Odp.
x = −1 −
√6 lub x = − 0,5 lub x = 0 lub x = − 1 +
√6
==============================================