Liczby
elongacja: Jak się za to zabrać? Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc.

Przedstawić liczbę zespoloną (−3+i
√27)
11 w postaci a + bi.
14 lis 00:21
elongacja: nikt nie pomoże
14 lis 00:31
Kacper:
Szkoda, że nie o 3 w nocy piszesz...
14 lis 06:21
Janek191:
Np. tak , jeżeli się nie pomyliłem :
( − 3 + i
√27 )
11 = [ ( − 3 + i
√27)
2]
5 *(− 3 + i
√27) =
= [ 9 − 6
√27 i − 27)
5 *( − 3 + i
√27 ) = [ − 18 − 6
√27 i ]
5 *( − 3 + i
√27) =
= [ − 18 − 18
√3 i ]
5 *( − 3 + i
√27 ) = [ ( − 18)*(1 +
√3 i)]
5 *( − 3 + i 3
√3 ) =
= − 18
5*( 1 +
√3 i )
5 *[ − 3*( 1 +
√3 i ] = 3*28
5*( 1 +
√3 i)
6 =
=3*28
5*[ ( 1 +
√3 i)
2]
3 = 3*28
5*[ 1 + 2
√3 i − 3]
3 = 3*28
5*( − 2 + 2
√3 i)
3 =
= 3*28
5 *( − 2 + 2
√3 i)
2*( − 2 + 2
√3 i ) = 3*28
5*( 4 − 8
√3 i −12 )*(− 2 + 2
√3 i ) =
= 3*28
5*(− 8 − 8
√3 i )*( − 2 + 2
√3 i ) = 3*28
5*( − 8)*(1 +
√3 i)*(−2)*(1 +
√3 i ) =
= 48*28
5*( 1 +
√3 i)*( 1 +
√3 i) = 48*28
5*(1 + 2
√3 i − 3) =
= 48*28
5* ( − 2 + 2
√3 i ) = − 96*28
5*( − 1 +
√3 i ) = 96*28
5 − 96*28
5 i
lub
− 3 + i
√27 zamienić na postać trygonometryczną i z wzoru Moivre'a
w = − 3 + i
√27 = − 3 + 3
√3 i = 3*( − 1 +
√3 i ) = 6*( −0,5 + 0,5
√3 i ) =
= 6*( cos 120
o + i sin 120
o)
więc
z = w
11 = 6
11*( cos 120
o + i sin 120
o)
11 =
= 6
11 *[cos (11*120
o) + i sin (11*120
o)] =
= 6
11*( cos 1320
o + i sin 1320
o) = 6
11*( cos 240
o + i sin 240
o) =
= 6
11*( − cos 60
o − sin 60
o i ) = 6
11*( − 0,5 − 0,5
√3 i )
= −0,5*6
11 − 0,5*6
11 √3 i
=========================
Jednak gdzieś się pomyliłem, bo wyszły różne wyniki
14 lis 07:55
MQ:
| | 1 | | √3 | | 2π | | 2π | |
−3+i√27=−3+I3√3=6(− |
| +i |
| )=6(cos |
| +isin |
| )=6ei2π/3 |
| | 2 | | 2 | | 3 | | 3 | |
(−3+i
√27)
11=(6e
i2π/3)
11=6
11e
i22π/3=6
11e
i4π/3=
| | 4π | | 4π | | 1 | | √3 | |
=611(cos |
| +isin |
| )=611(− |
| −i |
| ) |
| | 3 | | 3 | | 2 | | 2 | |
14 lis 11:41