podzielność
Mateo: wykaż że liczba 18! + 19! + 20! jest podzielna przez 400
13 lis 23:38
Saizou : 18!(1+19+20)=18!•40
w rozkładzie 18! jest 10 zatem liczba dzieli się przez 400
13 lis 23:40
Lorak: Mały chochlik
Saizou 
18!(1+19+19*20) = 18! * 400
13 lis 23:50
Saizou: pozna godzina i algebra zle wplywa na moc obliczeniowa
14 lis 07:29
Mateo: nie do końca to rozumiem....
14 lis 14:58
J :
18! + 19! + 20! = 18! + 18!*19 + 18!*19*20 = 18!(1 + 19 + 19*20) = 18!*400 ... a teraz ?
14 lis 15:01
J :
sorry ..na końcu jest: 18!*40 .. i jak napisał Saizou ..18! = 1*2* ...*10* .....*18
więc caył iloczyn zawiera człon: 10*40 = 400 ...
14 lis 15:04
J :
.. teraz ja się zamotałem ...dobrze było: 18!*400 ...
14 lis 15:05