proszę o pomoc
MAR: Witam, prosze o pomoc przy następującej granicy (jeśli można to krok po kroku)
n→
∞
13 lis 23:28
MAR: No proszę, proszę proszę
13 lis 23:39
WueR:
| | 1 | |
Jest taka granica zwiazana z ciagami (1 + |
| ), gdzie xn → ∞. |
| | xn | |
13 lis 23:43
MAR: Okej, już mam rozwiązane, serdecznie dziękuję!
13 lis 23:48
pigor: ..., widze to np. tak :
limn→∞ (−14n lnnn+2) = lim
n→∞ −
14n ln
n+2−2n+2 =
= lim
n→∞ ln(1+
−2n+2)
−14n = [1
∞]=
= lim
n→∞ ln(1+
−2n+2)
n+2−2 * (−2)1n+2*(−14n) =
= lim
n→∞ ln e
(−2)1n+2*(−14n) =
= lim
n→∞ 12 nn+2 lne =
12*1*1=
12. ...

o ile gdzieś się nie ...

(przy tym edytorze

)
13 lis 23:59