matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
objętość bryły
nata:
Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. Ściana boczna tworzy z płaszczyzny podstawy kąt 60 stopni. Wysokość ostrosłupa jest równa 6.Oblicz objętość bryły,
13 lis 22:30
dero2005:
h = 6
h
= tg60
o
=
√
3
1
3
h
p
h
p
= h
√
3
= 6
√
3
2
a =
h
p
√
3
= 12
3
a
2
√
3
V =
*h =
12
13 lis 23:09