Znajdż współczynniki kątowe stycznych do lini
Klaudia: Znajdż współczynniki kątowe stycznych do lini
y=√2x+1 i y=√4−4x
w punkcie ich przeciecia i kąt pod jakim sie te linie przecinaja tzn kąt jaki tworza ich
styczne w punkcie przeciecia.
Bardzo prosze o pomoc lub jakies wyjasnienie jak sie do tego zabrac, mam podobnych zadan do
zrobienia bardzo duzo a prosilabym o zrobienie choc tego jednego abym mogła sie na czyms
wzorowac, moze zrozumiem.
15 lis 23:37
Aza:
Pomogę
15 lis 23:47
Miś:
Po pierwsze wyznacz punkt przeciecia wykresów (pamietaj o dziedzinie).
dalej musisz wiedzieć, że tangens kąta nachylenia stycznej jest równy pochodnej w danym
punkcie:
y = f(x)
tg α = f '(x0)
15 lis 23:47
Miś:
Po pierwsze wyznacz punkt przeciecia wykresów (pamietaj o dziedzinie).
dalej musisz wiedzieć, że tangens kąta nachylenia stycznej jest równy pochodnej w danym
punkcie:
y = f(x)
tg α = f '(x0)
15 lis 23:48
Aza:
Tak jak napisał
Miś
| | I f'(xo)− g'(xo) I | |
tgφ= |
|
|
| | I1 +f'(xo)*g'(xo) I | |
φ−−− kąt między stycznymi
15 lis 23:52
Aza:
Oczywiście ,że:
P(xo, yo) −−− punkt przecięcia krzywych
15 lis 23:53
Miś:
Punkt przecięcia krzywych
Ponieważ
tg α * tg β = −1 ⇒ φ = β − α = 90
0
16 lis 00:05
Klaudia: Dziekuje wam baerdzo
16 lis 19:31