funkcje
kyrtap: Mam wyznaczyć dziedzinę:
f(x) = √−(x+3)4
Df: −(x+3)4≥ 0 /:(−1)
(x+3)4≤ 0
x∊∅
Df = ∅
good?
13 lis 22:03
razor: a x = −3?
13 lis 22:03
kyrtap: o kurde faktycznie
13 lis 22:04
kyrtap: czyli Df = −3
13 lis 22:05
undefined: Nie rozumiem. (x+3) jest podniesiona do parzystej potęgi więc zawsze + a przed nawiasem jest −
więc zbiór pusty bo wyrazenei pod pier nie moze byc mniejsze od 0
13 lis 22:06
kyrtap: ale przy podstawieniu x = −3 to będzie równe zero
13 lis 22:07
undefined: No tak więc tylko to należało sprawdzić.
13 lis 22:08
Mila:
Df={−3}
13 lis 22:24