Wzory Viete'a.Ułóż równania kwadratowe takie, aby:
omen:
a) suma pierwiastków równania była równa −5 oraz aby suma odwrotności jego pierwiastków była
równa 10
b)iloczyn pierwiastków równania był równy 4 zraz aby sauma odwrotności kwadratów jego
pierwiastków była równa 2
15 lis 22:20
AROB: pomogę
15 lis 22:39
Aza: 
Witaj członkini grupy ...
ABBA 
czyli mam wolne .... idę na herbatkę
15 lis 22:44
AROB: | | −b | |
a) x1 + x2 = −5 Wzory Viete'a x1 + x2 = |
| |
| | a | |
| | 1 | | 1 | | c | |
|
| + |
| = 10 x1 * x2 = |
| |
| | x1 | | x2 | | a | |
| | x1 + x2 | | −5 | | c | | 1 | |
|
| = 10 ⇒ |
| = 10 ⇒ |
| = − |
| |
| | x1 * x2 | | | | a | | 2 | |
c = −1/2 a
po podstawieniu do równania kwadratowego: ax
2 + bx + c = 0 mamy:
| | 1 | |
ax2 + 5ax − |
| a = 0 /:a |
| | 2 | |
15 lis 22:51
AROB: Aza Smacznej herbatki życzę, a może trochę chałwy do tego ?
15 lis 22:55
AROB: Zaraz będzie b)
15 lis 22:56
omen: ok wyszło dobrze tylko dlaczego do tego równania:
1x1+1x2=10
podstawiłeś iloczyn x1*x2 ?
15 lis 23:01
AROB: | | c | |
b) x1 * x2 = 4 ⇒ |
| = 4 ⇒ c = 4a |
| | a | |
Przekształcimy lewą stronę:
| 1 | | 1 | | x22 + x12 | |
| + |
| = |
| = |
| x12 | | x22 | | x12 * x22 | |
| | x12 + 2x1x2 + x22) − 2x1x2 | |
= |
| = |
| | (x1x2)2 | |
| | (x1+x2)2 − 2x1x2 | |
= |
| Po podstawieniu: |
| | (x1x2)2 | |
| b2 | | b2 | |
| − 8 = 32 ⇒ |
| = 40 ⇒ b2 = 40a2 ⇒ b = 2√10a |
| a2 | | a2 | |
Podstawiamy do równania kwadratowego:
ax
2 + bx + c = 0
ax
2 + 2
√10ax + 4a = 0 /:a
x2 + 2√10x + 4 = 0
15 lis 23:15
AROB: | | c | |
Odp. do a) Za iloczyn x1x2 podstawiłam ułamek |
| , bo taki jest wzór Viete'a, a |
| | a | |
potem "a" się zlikwiduje przez obustronne podzielenie przez "a". Czy to wystarczy?
15 lis 23:19
omen: AROB wytłumacz mi dlaczego tak przekształciłeś lewą strone równania ?
15 lis 23:19
AROB: Chodzi teraz o a) czy o b) ?
15 lis 23:20
omen: Nierozumiem dlaczego w oby dwóch przykładach do wzorów dodatkowo podstawiasz x
1*x
2 ?
Dokładaniej nie rozumiem dlaczego:
| 1 | | 1 | | x1+x2 | |
| + |
| powstaje |
| |
| x1 | | x2 | | x1*x2 | |
15 lis 23:26
Godzio: to jest sprowadzenie do wspolnego mianownika
15 lis 23:28
AROB: I co
omen ?
Wyrażenia tego typu przekształca się do takich postaci, które zawierają tylko sumę lub iloczyn
pierwiastków, gdyż tylko suma i iloczyn występują we wzorach Viete'a.
15 lis 23:29
AROB: To, o co pytasz , wyjaśnił Godzio .
15 lis 23:31
Aza:
AROB 
są dwa takie równania

x
2−2
√10x+4=0 lub x
2+2
√10x +4=0
15 lis 23:33
Godzio:
dokładniej:
| 1 | | 1 | | x2 | | x1 | | x1+x2 | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| x1 | | x2 | | x1*x2 | | x2*x1 | | x1*x2 | |
15 lis 23:33
omen: ok już rozumiem, nie zauważyłem, że tak jak mówi
Godzio jest tam sprowadzenie do wspołnego
mianowika. Dziękuje bardzo
15 lis 23:33
AROB: Tak, dzięki
Aza.
omen, w zad. b) dopisz sobie drugie rozwiązanie, które podała Aza, ponieważ równanie
b
2 = 40a
2 ma 2 rozwiązania: b=2
√10a oraz b = − 2
√10a.
Zgubiłam, przepraszam.
15 lis 23:42
Aza:
15 lis 23:55
omen: Dopisałem to

Dziękuje wam wszystkim
15 lis 23:58
AROB:
16 lis 00:01