Monotoniczność funkcji.
Martiminiano: Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji.
f(x)=x3−6x2+12x−1
Wyznaczam pochodną f`(x)=3x2−12x+12
Mam więc miejsce zerowe x=2, dlaczego w takim razie w odpowiedzi jest napisane, że funkcja jest
rosnąca w zbiorze R?
13 lis 21:19
Tadeusz:
...a co oznacza fakt, że pochodna ma miejsce zerowe

?
13 lis 21:27
Martiminiano: że może mieć wartości ekstremalne w tym punkcie?
13 lis 21:30
Tadeusz:
...może ....ale nie musi −
13 lis 21:32
Martiminiano: Dobra, teraz dopiero spostrzegłem się jak to wszystko odczytywać.
13 lis 21:39