Wzory Viete'a.Ułóż równania kwadratowe takie, aby:
omen:
a) suma pierwiastków równania była równa −5 oraz aby suma odwrotności jego pierwiastków była
równa 10
b)iloczyn pierwiastków równania był równy 4 zraz aby sauma odwrotności kwadratów jego
pierwiastków była równa 2
15 lis 22:19
Aza:
AROB już pomaga
15 lis 22:46
omen: ok czekam
15 lis 22:50
Aza:
(x
1+x
2)
2 −2*4= 32 => (x
1+x
2)
2= 40
x
1+x
2=
√40 = 2
√10 v x
1+x
2= −
√40= −2
√10
więc
−ba= 2
√10 lub
−ba= −2
√10
ba= −2
√10 lub
ba= 2
√10
równanie: x
2 +
bax +
ca=0
ma postać:
x
2 −2
√10x+4=0 lub x
2 +2
√10x +4=0
15 lis 23:09