parametr
POOOP: proszony ambulans matematyczny

! Wyznacz wartość parametru m, aby wykresy funkcji opisane
wzorami f(x)= 2m2+5m/x−1 (x
różneod 0) oraz g(x)= x2 + 13m−2 przecinały oś Oy w tym samym punkcie.
13 lis 21:18
Ditka:
Coś tu chyba nie tak, z postaci f(x) wynika ,że x≠0 więc jej wykres nie przecina OY
13 lis 21:39
POOOP: aa sorka różnego od 1
13 lis 21:43
Jolanta: nie rozumiem zapisu f(x)
zaraz konczę wiec tylko wskazówka
jeżeli przecinaja OY to znaczy ze x=0 podstaw za x w obu funkcjach 0
skoro sie przecinaja to maja te sama wartość y czyli możesz między nimi postawić znak =
13 lis 22:08