matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jak obliczyć?
jula_5:
jak obliczyć granicę:
√
x
√
x
−8
lim→16
4
√
x
−2
13 lis 20:46
Eta:
√
x
√
x
= x
1/2
*x
1/4
= x
3/4
= (
4
√
x
)
3
ze wzoru a
3
−b
3
=(a−b)(a
2
+ab+b
2
) licznik : (
4
√
x
−2)(
4
√
x
2
+2
4
√
x
+4) teraz dokończ..........
13 lis 20:56
jula_5:
dziękuję ślicznie
13 lis 21:14