Pierwiastkach wymiernych i całkowite wielomianu
Code::Blak: Rozwiąż równanie :
3x
4 + 5x
3 −x
2 − 5x −2 =0
p ∊ ( 2, −2 , 1, −2)
q ∊ (3,−3,1−1)
| p | | 2 | | 2 | |
| ∊ ( |
| ; − |
| , 2,−2 ,1,−1) |
| q | | 3 | | 3 | |
Dzielenie musi wyglądać :
(3x
4 + 5x
3 −x
2 − 5x −2 ) / (x−1)
Dalej mi źle wychodzi . Pomożecie ?
13 lis 20:41
Eta:
W(1)=... =0 ⇒ x= 1 i W(−1)=....... =0 ⇒ x= −1
to W(x) jest podzielny przez (x−1)(x+1)= x2−1
W(x) : (x2−1) = ...........= 3x2+5x+2
zatem W(x)= (x−1)(x+1)(3x2+5x+2) , Δ=..............
13 lis 20:47
Olgaaa: W(1)=3+5−1−5−2=0
Jak podzielisz to wychodzi (x−1)(3x3−8x2+7x−2)=0
i teraz patrzysz dla jakiej liczby drugi nawias się zeruje itd.
13 lis 20:48
Ditka:
z tego dzielenia wychodzi 3x3+8x2+7x+2
dalej
(3x3+8x2+7x+2):(x+1)=3x2+5x+2
dalej Δ=1
x1=−1 x2=−2/3
pierwiastki : podwójny −1,−2/3,1
13 lis 20:51
Code::Blak: Chwilka możecie to rozpisać wszytko żebym zobaczył
13 lis 20:51
Code::Blak: jak 3x2+5x+2 ?
13 lis 20:52
Ditka:
(3x4 + 5x3 −x2 − 5x −2 ) : (x−1)=3x3+8x2+7x+2
(3x3+8x2+7x+2):(x+1)=3x2+5x+2
13 lis 20:58