Algebra
Saizou : Jak wyznaczyć podgrupy w Z/20*={1,3,7,9,11,13,17,19} * oznacza liczby względnie pierwsze z 20
13 lis 20:39
Saizou : ktokolwiek ?
13 lis 20:58
Saizou :
13 lis 21:11
Saizou :
13 lis 21:41
Saizou :
13 lis 22:23
Blue: Chyba wszyscy poszli spać
13 lis 22:26
Saizou : nie ogarniam tego a jutro koło
13 lis 22:27
Blue: jakie koło ?
13 lis 22:34
Saizou : kolokwium z algebry
13 lis 22:35
Saizou :
Mila pomożesz ?
13 lis 22:37
Saizou :
Grey
13 lis 22:38
Saizou : Godzio
13 lis 22:39
Saizou : Eta
13 lis 22:43
Saizou : anyone ?
13 lis 23:04
Saizou : nikt na prawdę nie potrafi pomóc ?
13 lis 23:08
bezendu:
13 lis 23:09
Saizou : bezendu wiem że to smutne i już się boję żeby czegoś takiego nie było na kole
13 lis 23:20
Godzio:
Nigdy nie lubiłem algebry więc nie za bardzo się jej uczyłem, byle zaliczyć. Nie żałuję bo
nigdy z niej nie korzystałem
13 lis 23:51
Saizou: ja tez jej nie lubie, no ale co zrobic, trzeba to zaliczyc
14 lis 07:31
Gray: Dwóch rzeczy mi teraz brakuje, aby Ci teraz pomóc:
a) czasu,
b) działania.
Określiłeś zbiór. Co z działaniem?
14 lis 08:32
Saizou : grupa z mnożeniem
14 lis 08:34
Saizou : bo ma na razie podgrupy
Hi={1,i} i={3,7,11,13,17,19}
14 lis 08:35
Gray: O ile sobie dobrze przypominam, nie było żadnej uniwersalnej metody na wyznaczanie podgrup.
Podgrupa jest grupą, więc musi zawierać element neutralny czyli e=1.
W zasadzie nic więcej jej nie potrzeba, wiec zbiór {1} jest najmniejszą podgrupą tej grupy.
Kolejne wyznacz w ten sposób, że dokładasz do {1} kolejne elementy i patrzysz jaki skutek to
przynosi (1 musi być w każdej podgrupie).
Np. dokładając 3, musisz dołożyć też 9 − żeby działanie było wewnętrzne. Mając {1,3,9} sprawdź,
czy to grupa? Jeżeli nie usuwasz 3, jeżeli brakuje np. el. odwrotnego musisz go dołożyć (o ile
istnieje). Itd.
Może ktoś Ci pomoże dalej... Gray w piątek pracuje
14 lis 08:42
Saizou : ok, bo gościu nam pokazywał jakąś metodę przez homomorfizm do grup Z/n, ale nie czaję za bardzo
tego, bo nawet nie mam tego zapisanego bo to tak w biegu pokazywał
14 lis 08:45
daras: @
Saizoujeśli nadal chcesz być prowadzony za rączkę, to musisz zmienić forum na bardziej
profesjonalne
14 lis 08:57
Saizou : po prostu algebry nie ogarniam, znaczy się struktur, bo już teraz są przyjemniejsze rzeczy np.
arytmetyka modularna
14 lis 09:03
daras: arytmetyka, to bardzo przyjemna gałązka

tylko do niczego mi sie nie przydała
14 lis 16:42