Liczby zespolone
Aliceja: Pomocy. Jak się za to w ogóle zabrać?

Przedstawić w postaci a+bi pierwiastki kwadratowe z następujących liczb zespolonych (bez
posługiwania się postacią trygonometryczną)
a) 3 + 4i
13 lis 20:29
razor: √3+4i = a+bi |2
3+4i = a2−b2+2abi
a2−b2 = 3
2ab = 4
Można dołożyć jeszcze 3 równanie − jeśli 2 liczby zespolone są równe to ich moduły też są równe
√9+16 = a2+b2
a2+b2 = 5
13 lis 20:31
Aliceja: z tym że odp. jest +/− (2 + i) i nie rozumie dlaczego.
13 lis 20:43
Janek191:
1) a
2 − b
2 = 3
| | 2 | |
2) 2 ab = 4 / : 2 ⇒ a b = 2 ⇒ b = |
| |
| | a | |
3) a
2 + b
2 = 5
−−−−−−−−−−−
Dodajemy 1) i 3)
2 a
2 = 8
a
2 = 4
a = − 2 lub a = 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
więc
| | 2 | | 2 | |
b = |
| = − 1 lub b = |
| = 1 |
| | − 2 | | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
zatem
z = a + b i = − 2 − i lub z = 2 + i
===================================
14 lis 07:16