wklęsłości i wypukłości
MatMan: Mam wyznaczyć przedziały wklęsłości i wypukłości oraz punkty przecięcia wykresu funkcji:
1. Liczę dziedzinę...
(x+1)
3≠0
x≠−1
2.
| | (1)'(x+1)3 − [(x+1)3] | | −3x2−6x−3 | |
y' = |
| = |
| |
| | (x+1)6 | | (x+1)6 | |
| | (−6x−6)(x+1)6 − (−3x2−6x−3)(6(x+1)5) | |
y" = |
| − sory za skracanie, ale za długo |
| | (x+1)12 | |
mi zajmuje rozpisywanie tego ;q
3. przyrównuję do 0 i tu mam pytanie, dobrze ja to u góry policzyłem? + mógłby ktoś mi
dokończyć ten przykład, bo nawet jak dobrze góra, to jakoś nie wiem jak dalej miałbym x
wyliczyć.
13 lis 20:25
J :
..policz jeszcze raz pierwszą pochodną ..
13 lis 20:30
MatMan: tam powinno być [(x+1)3]' ale pochodna chyba dobrze obliczona ostatecznie
13 lis 20:33
J :
...sorry .. masz dobrze...
13 lis 20:34
MatMan: Plz, ktokolwiek
13 lis 20:56
Mila:
| | 1 | | −3*(x+1)2 | | −3 | |
f'(x)=( |
| )'= |
| = |
| |
| | (x+1)3 | | (x+1)6 | | (x+1)4 | |
(x+1)
4>0 dla x≠−1
⇔f'(x)<0 dla x≠−1⇔
funkcja malejąca przedziałami.
Wnioski co do wklęsłości, wypukłości sam napisz.
Warunkiem wystarczającym istnienia punktu przegięcia jest też istnienie drugiej pochodnej
funkcji równej zeru w punkcie x
0, oraz zmiana jej znaku w tym punkcie.
| | −3 | | −(−3)*4*(x+1)3 | |
f''(x)=( |
| ) '= |
| ⇔ |
| | (x+1)4 | | (x+1)8 | |
f''(x)≠0 brak punktów przegięcia
13 lis 21:29