funkcja różniczkowalna
xyz: Z drutu o długości 1m zbuduj trójkąt prostokątny o możliwie największym polu. Znajdź długości
boków tego trójkąta.
Pomocy!
13 lis 19:34
xyz: anyone?
13 lis 20:11
Eta:

Trójkąt prostokątny o największym polu , to trójkąt prostokątny równoramienny
Ob=a+a+a
√2 ⇒ a(2+
√2)=1 /* (2−
√2) ⇒ 2a=2−
√2
| | 2−√2 | |
a=|AB|=AC| |
| to |BC|=a√2= .................=√2−1 |
| | 2 | |
13 lis 20:17
xyz: dziękuję!
13 lis 20:20
PrzyszlyMakler: Eto, ale sądzę, że to należy wykazać, że to będzie trójkąt równoramienny
2 maj 20:10