Liczby zespolone
Aliceja: Błagam o pomoc. Kompletnie nie rozumie co ja mam z tym zrobić...
Rozwiązać równanie:
|z| − z = 1 + 2i
13 lis 19:13
Janek191:
√ a2 + b2 − ( a + b i ) = 1 + 2 i
itd
z = 1,5 − 2 i
===========
13 lis 19:19
Aliceja: hmm.. no ok ale jak ja to mam dalej poprzekształcać?
mogę to zapisać
√a2 +
√b2 − a − bi = 1 + 2i ?
nic mi z tego nie wychodzi
13 lis 19:27
Filip : Dodawania pod pierwiastkiem się nie rozdziela. Druga gimnazjum.
13 lis 19:31
Janek191:
Źle

[
√ a2 + b2 − a ] − b i = 1 + 2 i
Porównujemy części rzeczywiste i części urojone :
− b i = 2 i ⇒ b = − 2
więc
√ a2 + 4 − a = 1
√a2 + 4 = 1 + a ; podnosimy do kwadratu
a
2 + 4 = 1 + 2 a + a
2
4 = 1 + 2 a
3 = 2 a
a = 1,5
−−−−−−
więc
z = a + b i = 1,5 − 2 i
==================
13 lis 19:34
Aliceja: A można jaśniej, a nie odpowiedź w stylu 2 gim.
Nie pamiętam tego... każdy ma prawo przecież czegoś zapomnieć.
13 lis 19:35
J :
a wiesz co to jest liczba zesplona ..?
13 lis 19:37
Aliceja: Dzięki

teraz tylko to zrozumieć... szkoda, że nam na zajęciach tego nikt nie wytłumaczył...
13 lis 19:37
Aliceja: tak wiem co to l.zspolona, po prostu robili z nami tylko banalne zadania w stylu zamień na
postac trygonometryczną, po czym dają zadania jakich nie było i nie wiedziałam jak się za to
zabrać.
Dzięki wielkie jeszcze raz!
13 lis 19:39
Janek191:

Wszystkiego nie da się wytłumaczyć

z = ( a, b) = a + b i
Moduł liczby zespolonej z
I z I =
√ a2 + b2
13 lis 19:45