geometria analityczna
olkaq:

Hej, pomoże ktoś w takim dość ciekawym zadaniu z geometrii analitycznej: Wykaż , że e P=(5,−4)
może być wierzchołkiem kwadratu opisanego na okręgu x
2 + y
2 −4x + 10y + 24 = 0
Równanie okręgu: (x − 2)
2 + (y + 5)
2 = 5 ⇒ Środek okręgu: (2,−5) Promień =
√5
13 lis 18:48
Janek191:
Oblicz I P S I
Powinno być równe √2*r = √2*√5 = √10
13 lis 19:00
13 lis 19:02
Ditka:
2*√5−bok kwadratu
połowa jego przekątnej (odległość wierzchołka kwadratu od środka okręgu)−
2√5√2/2=√5√2=√10
|PS|=√(2−5)2+(−5+4)2=√10 −może być wierzchołkiem
13 lis 19:10
olkaq: ok. Coś zrozumiałam Dzięki wielkie

for you
13 lis 19:12