Ułamek niewłaśiciwy na ułamek zwykły
youngg: Jak zamienić ułamek niewłaściwy 0,3(6) na ułamek zwykły ? proszę o wyjaśnienie procesu

z
góry bardzo dziękuję !
13 lis 18:39
Janek191:
0,3(6) to nie jest ułamek niewłaściwy. Może miało być 3,(6)
13 lis 18:43
J :
10x = 3,66666....
100x= 36,6666...
| | 33 | | 11 | |
90x = 33 ⇔ x = |
| = |
| |
| | 90 | | 30 | |
13 lis 18:43
J : ... ? ...
13 lis 18:44
Tadeusz:
a gdzie ten ułamek niewłaściwy

Podstawówka się kłania−
13 lis 18:45
youngg: Seryjnie jest 0,3(6)
13 lis 18:46
youngg: nie każdy jest idealny z matmy

))) bywa , dzięki za pomoc J
13 lis 18:46
youngg: * OKRESOWY lepiej Tadeusz , mam nadzieję że ulżyło
13 lis 18:47
J :
...chyba muszę się cofnąć ...:
13 lis 18:47
Olgaaa: 1. Rozwinięcie okresowe przedstawiamy jako sumę dwóch liczb:
0,3(6)=0,3+0,0(6)
2. Przedstawiamy liczbę 0,0(6) w postaci 0,0(6)=0,1*0,(6)=0,1*6*0,1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Korzystając z tego, że 0,(1)= |
| otrzymujemy 0,0(6)= |
| *6* |
| |
| | 9 | | 10 | | 9 | |
3. Z warunku pierwszego i drugiego otrzymujemy, że
| | 3 | | 6 | | 27 | | 6 | | 33 | |
0,3(6)= |
| + |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 10 | | 90 | | 90 | | 90 | | 90 | |
13 lis 18:48