problem przy końcu zadania
pepe: Witam próbowalem rozwiązać nierówność
√x+3 > x−3
założyłem, że x+3≥ 0
x ≥−3
podniosłem obie strony do kwadratu
x+3>(x−3)
2
wyszło −x
2 + 7x − 6 > 0
Δ= 25
obliczyłem msca zerowe
x
1= 1
x
2=6
sprawdzałem czy miejsca zerowe pasują
√4 > −2 prawda
√9 > 3 nieprawda
potem narysowałem oś i zaznaczyłem parabolę.Odczytałem, że wartości są dodatnie dla x ∊ (1;6)
teraz mam pytanie co zrobić dalej? Wiem, że trzeba chyba uwzględnić jeszcze te założenie, że
x≥−3. Proszę o pomoc
13 lis 18:33
J :
...podany przedział spełnia założenie....
13 lis 18:40
pepe: tak spełnia ale inna jest odp ... x∊ <−3;6)
13 lis 18:55
Tadeusz:
... to odpowiedz sobie na pytanie czy możesz obie strony podnieść do kwadratu −
13 lis 18:58
pepe: Mogę jeśli przyjmę pewne założenia
13 lis 22:01
Tadeusz:
a gdzie masz te założenia?
13 lis 22:24
Ditka:
podstaw t=√x+3
wtedy t2=x+3 więc x−3=t2−6
i jest nierówność
t2−t−6<0
t∊(−2,3)
−2<√x+3<3
0≤√x+3<3
x∊<−3,6)
13 lis 22:42
pigor: .., lub tak :
√x+3 >x−3 i x+3 ≥0 ⇔
√x+3 >x−3 i (*)
x ≥−3 ⇒
⇒ (x−3<0 i
√x+3 >x−3)
v (x−3 ≥0 i
√x+3 >x−3 /
2) ⇔
⇔ (x<3 i
√x+3 >x−3)
v (x ≥3 i x+3 >x
2−6x+9 ⇔
⇔ (x<3 i x ≥−3)
v (x ≥3 i x
2−7x+6< 0) ⇔
⇔ −3≤ x< 3
v (x ≥3 i 1< x< 6) ⇔
−3≤ x< 3 v 3≤ x< 6 ⇔
⇔
−3≤ x< 6 ⇔
x∊[−3; 6) . ...
13 lis 23:21