geometria analityczna
lovematma: wyznacz równanie ogólne symetralnej odcinka AB jeśli A(−1 −2) B(3 2)
13 lis 18:28
J :
| 2+2 | |
| = 1 ..prostopadła: y − ys = − x(x − xs) ... |
| 3+1 | |
x
s,y
s współrzędne środka odcinka AB
13 lis 18:34
Ditka:
Prosta zawierająca AB ma r−nie:
y+2=((2+2)/(3+1))*(x−+1)
y+2=(4/3)*(x+1)
y=(4/3)*x−2/3
prostopadła do niej: y=−(3/4)*x+b
przechodzi przez środek AB − (2,2) więc b=2+(3/4)*2
b=312
r−nie kierunkowe symetralnej: y=−34x+312
ogólne 34x+y−312=0
13 lis 18:51
Mila:

A(−1 ,−2) B(3 ,2)
Symetralna odcinka AB to zbiór wszystkich punktów jednakowo odległych od punktów A i B.
P(x,y) − dowolny punkt symetralnej
|AP|=|BP|
√(x+1)2+(y+2)2=
√(x−3)2+(y−2)2⇔
(x+1)
2+(y+2)
2=(x−3)
2+(y−2)
2 po wykonaniu działań
y=−x+1 równanie kierunkowe
s: x+y−1=0 równanie ogólne symetralnej AB.
13 lis 19:05