Wariacje
nah: Ile jest różnych liczb czterocyfrowych o różnych cyfrach i jednocześnie większych od 5238?
Odpowiedzią jest 2388
13 lis 18:15
Mila:
Rozważ przypadki,
1) gdy pierwsza cyfra jest równa 6,7,8,9 (wtedy wszystkie o różnych cyfrach pasują)
4*9*8*7=2016
2) 5239− JEDNA LICZBA
3) 52Dx− cyfra dziesiatek ∊{4,6,7,8,9} pozostała na 7 sposobów (trzy juz wybrane wcześniej)
5*7=35
4) 5SXX, cyfra setek na 6 sposobów− {3,4,6,7,8,9}, pozostałe na 8, na 7 ( dwie już wybrane)
6*8*7=336
razem :
2016+1+35+336=2388
==================
13 lis 18:45