Różne zadania / Liceum
Emila: Zadanie 1. Prosta o równaniu ax+y=1 przechodzi przez środek odcinka o końcach w punktach (1,−3)
i (3,3) . Wskaż wartosc współczynnika a.
Zadanie 2. O ile procent liczba 2014 jest większa od liczby 2000?
Zadanie 3. Suma pierwszych pięciu wyrazów ciągu geometrycznego jest równa 11, a jego iloraz
wynosi −2. Pierwszy wyraz tego ciągu jest równy .
Zadanie 4. W trójkącie prostokątnym ABC przeciwprostokątna AB ma długosc 2,5 a cosinus kąta
przy wierzchołku B wynosi 0,8. Wskaz długosc przyprostokątnej BC
Zadanie 5. Dany jest trapez ABCD o podstawach AB i CD. Pole trójkąta ABC jest równe 32, a pole
trójkąta BCD jest równe 13. Wynika z tego , że pole trapezu wynosi ?
Zadanie 6. Wskaż objętnosc stożka , którego tworząca ma długosc 4, i tworzy z płaszczyzną
podstawy kąt 45(stopni)
13 lis 18:06
Janek191:
Np. 1
| | 1 + 3 | | − 3 + 3 | |
S = ( |
| ; |
| ) = ( 2 ; 0 ) |
| | 2 | | 2 | |
a x + y = 1
więc
a*2 + 0 = 1
2a = 1
a = 0,5
======
13 lis 18:17
Emila: dzięki
13 lis 18:18