Rozwiąż równanie:
Paula: x+3 x+3 x
2
−−−−−− + −−−−−−−− = −−−−−−−−
x+2 2−x x
2−4
Pomożecie?
13 lis 17:54
Janek191:
Sprowadź do wspólnego mianownika równego
x2 − 4 = ( x − 2)*( x + 2)
13 lis 17:59
Paula: To wiem ale w osteteczności wyszło mi 2x2 + 3x3 + 4x − 24 = 0
13 lis 18:01
Janek191:
| x + 3 | | x + 3 | | 2 | |
| + |
| = |
| |
| x + 2 | | 2 − x | | x2 − 4 | |
| ( x + 3)*( x − 2) | | ( x + 3)*(x + 2) | | 2 | |
| − |
| = |
| |
| x2 − 4 | | x2 − 4 | | x2 − 4 | |
13 lis 18:05
Janek191:
cd.
| x2 + x − 6 | | x2 + 5 x + 6 | | 2 | |
| − |
| = |
| |
| x2 − 4 | | x2 − 4 | | x2 − 4 | |
x
2 + x − 6 − ( x
2 + 5 x + 6) = 2
− 4 x − 12 = 2
− 4 x = 14 / : ( − 4)
x = − 3,5
=======
Dziedzina była : x ∊ ℛ \ { − 2 , 2 }
13 lis 18:08
Janek191:
Pomyłka − po prawej stronie powinno być w liczniku x
2 , a nie 2

Zmieni to wynik
13 lis 18:10
Janek191:
x
2 + x − 6 − ( x
2 + 5 x + 6) = x
2
− x
2 − 4 x − 12 = 0 / : (−1)
x
2 + 4 x + 12 = 0
Δ = 16 − 4*1*12 < 0
Brak rozwiązań o ile się gdzieś nie pomyliłem
13 lis 18:13
Paula: Między pierwszym, a drugim działaniem nie powinien być minus?
13 lis 18:18
Janek191:
Gdzie ?
13 lis 18:21
Paula: Pomiędzy x+3 x+3
−−−−− ,a −−−−−−−
x+2 2−x
13 lis 18:25
Janek191:
Ty napisałaś + o 17.54
13 lis 18:28
Paula: Znaczy plus przepraszam. Chodziło mi o plus
13 lis 18:29
Janek191:
2 − x = − ( x − 2)
13 lis 19:06