matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyrażenia algebraiczne
ola:
Najniejsza wartość wyrażenia W(x)=(3x+12)(1+x) jest równa: A. −
15
6
B.
15
6
C. −
81
12
D.
81
12
13 lis 17:53
Janek191:
W(x) = 3*( x + 4)*( x + 1)
− 4 − 1
p =
= − 2,5
2
− 81
q = f(p) = 3*( − 2,5 + 4)*( − 2,5 + 1) = 3*1,5*( −1,5) = −6,75 =
12
13 lis 17:57