Walec
pusty_przelot: Prosze o pomoc w zadaniach:
1. Przekrój osiowy walca jest prostokątem o podstawie równej 12 − 2 (−0,7 + 1420) i
przekątnej równej 130,8 : 57. Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość walca.
2. Kwadrat o przekątnej √72 obracamy dookoła boku. Oblicz pole powierzchni całkowitej i
objętość powstałej bryły.
3. Przekrój osiowy walca jest prostokątem którego przekątna o długości 25 * 45 * (18)4
przecinają się pod kątem 60 stopni. Oblicz objętość i pole całkowite walca.
15 lis 21:36
Godzio: 2)
a√2=√72
a=√36=6
H=6
r=6
Pc=2πr2+2πrH =72π+72π=144π
V=πr2*H=216π
15 lis 23:31
Godzio:
α=60
o
przekątna −> d
| | 1 | | 215 | |
d=25*210* |
| = |
| =23=8
|
| | 212 | | 212 | |
co do przekątnej to z czym się ona przecina?
15 lis 23:37
15 lis 23:38
pusty_przelot: Skąd się wzięło a√2=√72 a=√36=6 ? Sory ale ja jestem noga z matematyki

Co do przekątnej to nie ma w treści zadania z czym sie przecina.
Na inne zadania nikt nie ma pomysłu?
16 lis 18:17