Rozwiąż równanie z niewiadomą x
Martynka59: 1) 6x*8z=4*3x
2) 23x*7x−1=4x+1
3) 22x+4x=5x+0,5
4) 23x*5x−2=4x+1
13 lis 17:41
Janek191:
a)
6x*8x = 4*3x
3x*2x* 2x*4x = 4*3x / : 3x
(2x)4 = 4
(2x)4 = (√2)4
2x = √2 = 20,5
x = 0,5
======
13 lis 17:49
Martynka59: A jeśli chodzi o pozostałe ? Macie jakieś pomysły
13 lis 18:01
Janek191:
My pomysły mamy,
ale na Twoje czekamy
13 lis 18:19
Martynka59: Sęk w tym ,że kompletnie nie mam pomysłów.. Czy rozpisywać te 4 na 2 ? Ale co dalej
13 lis 18:33
Janek191:
Tak
4x = (22)x = 22x
4 x + 1 = 41*4x = 4*22x
13 lis 18:36