f(x)= sinx*ctgx − cosx*tgx
Kamil: Witam,
potrzebuję pomocy z tym oto zadaniem :
Wyznacz zbiór wartości funkcji: f(x)= sinx*ctgx − cosx*tgx
Będę bardzo wdzięczny za rozwiązanie, pozdrawiam.
13 lis 17:18
PW: A próbowałeś przedstawić tg i ctg jako ułąmki z sinusem i kosinusem?
13 lis 17:27
Kamil: Tak, aczkolwiek zostaje mi ( po skróceniu ) cosx−sinx i tutaj wydaje mi się, że stosuje zły
wzór lub coś jest nie tak.
13 lis 17:47
Mila:
| | π | | | | | |
f(x)=cosx−sinx=sin( |
| −x)−sinx=2*cos |
| *sin |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Teraz dokończysz?
13 lis 17:54
Kamil: Zostaje mi:
√2*sin(π/4 − x )
I teraz nie wiem co dalej moge z tym zrobic ?
13 lis 18:13
Gorgol: 

?
13 lis 18:49