Sinusoida i cosinusoida
155178: Podaj wszystkie argumenty dla których sinx=cosx x∊<−5π;4π).
Jak to obliczyć ? Bo narysowałem rysunek, mam punkty przecięcia się, ale ciężko jest je
wyliczyć bardzo. Pomógłby ktoś ?
13 lis 17:17
Kacper:
Jeśli cosx≠0 to możemy podzielić przez cosx
13 lis 17:19
PW: Kacper ma rację, ale dlaczego piszesz "ciężko jest je wyliczyć bardzo". Nie wiesz, że
| | √2 | |
sin45° = cos45° (= |
| ) ? |
| | 2 | |
13 lis 17:36
155178: Ale to jest wartość, a nie argument.
13 lis 17:52
155178: Wyszło mi, że dla
x∊{−434π;−334π;−234π;−134π;−34π;π4;114π;
214π;314π}
Dla 2sinx=2cosx argumenty przecięcia się będą takie same ? Przecież zmienią się tylko wartości
obu funkcji, ale argumenty przecięcia się pozostaną bez zmian ?
@PW JUŻ ROZUMIEM. FAKTYCZNIE ! ZAPOMNIAŁEM O TYM KOMPLETNIE BO SKUPIŁEM SIĘ NA RYSUNKU I NIE
MOGŁEM TRAFIĆ W PUNKT, ale wywnioskowałem z rysunku, że π4 w okresie π.
13 lis 17:56
155178: @ODSWIEZAM
13 lis 18:09
155178: @MAŁPKA
13 lis 18:40
Mila:

Z wykresu , albo :
tg(x)=1
i po kolei
k=0,−1,1, aby rozw. ∊<−5π,4π>
Dobrze podałeś rozwiązania.
13 lis 18:57
155178: A jak mam sin2x=cos2x to co z argumentami przecięcia się dzieje ? punkty maleją dwukrotnie tak
samo jak wykres się "zwęża" ? Mógłbyś podać mi punkty przecięcia w tej dziedzinie dla
sin2x=cos2x, bo nie rozumiem tego do końca ;\
13 lis 19:04
Mila:
Po kolacji.
13 lis 19:06
Kacper:
Mila smacznego
| | π | | π | |
155178 jeśli sinx=cosx dla |
| , to sin2x=cos2x jest równe dla |
| |
| | 4 | | 8 | |
13 lis 19:27
Mila:
Dziękuję
Kacper
13 lis 19:38
155178: A co się dzieje z okresem tych punktów, nadal powtarzają się co π czy teraz co
π2
13 lis 22:49
13 lis 23:55