rozwiazanie zad styczna okregu srodek s
magda: Prosta l jest styczna do okręgu o środku S w punkcie A zaś cięciwa AB nie jest średnicą
okregu.Kąt miedzy prostą l i cięciwą AB jest równy 68 stopni.Zatem kąt ASB ma miarę:
a)122
b)136
c)146
d)158
Prosze o rozwiązanie i wyjaśnienie
13 lis 16:25
Ditka:

kąt CAB=68 stopni
kąt CAS=90 stopni
kąt BAS=90−68 =22stopnie
kąt BAS=kąt SBA
kąt ASB=180−2*22=136 stopni
odp b)
13 lis 16:46
pigor: ..., możesz z pewnego tw. o kącie stycznej z cięciwą,
lub z ΔABS masz :
|∡ASB|=180
o−2(90
o−68
o)=180
o−44
o=
136o, czyli odp.
b). ...
13 lis 16:47