Podzielność liczb z resztą
Karol:
A= {x∊ ℂ : x= 8n+5 ⋀ n∊ℂ} Zbiór liczb całkowitych, które w wyniku dzielenia przez 8 dają resztę
5
a) Jaką resztę z dzielenia przez 4 daje dowolna liczba ze zbioru A?
b Jaką resztę z dzielenia przez 4 daje suma dwóch dowolnych liczb ze zbioru A?
c) Jaką resztę z dzielenia przez 4 daje kwadrat dowolnej liczby ze zbioru A?
a) (8n+5):4=4(2n+1)+1
b) 8n+5+8n+13= 16+18=4(4n+4)+2
c) (8n+5)2=64n2 +80n + 25 = 4(16n2+20n+6)+1
Czy moje rozwiązanie jest poprawne?
13 lis 16:09
Janek191:
a) i c) może być
13 lis 16:16
Karol: a w b)? coś do zmiany?
13 lis 16:16
Mila:
a) x=8n+5=8n+4+1=4*(2n+1)+1, 2n+1∊C⇔ reszta z dzielenia liczby x∊A przez 4 jest równa 1
b) x=8n+5, y=8k +5 gdzie k,n∊C
x+y=8n+5+8k+5=8(n+k)+8+2=4*[2n+2k+1]+2, (2n+2k+1)∊C⇔reszta z dzielenia liczby (x+y), gdzie
x,y∊A przez 4 jest równa 2
C) dobrze, dodaj komentarz
13 lis 16:27
Karol: Dziękuje za pomoc
13 lis 16:43
Mila:
13 lis 18:03