programowanie w C, testowanie
anulaa: Mam napisany program. Chcę przetestować działanie programu.
Program prosi o podanie liczby x.
Chcę przetestować program dla liczby 10123. Jak wpisać taką liczbę?
nie działa mi jak wpisuje 10 123 [bez spacji] i pow(10,123).
w jaki sposób wpisuję się liczbę do potęgi w teście?
wczytuję liczbę przez scanf [założenia: (jeśli nie %lf lub jeśli nie enter) to błędne dane]
może coś ktoś poradzi?
13 lis 15:29
daras: ^
13 lis 15:44
anulaa: przez ten znaczek też nie działa
13 lis 15:48
anulaa: ?
13 lis 17:51
anulaa: ?
chyba że powinny być "błędne dane" ale.. to by się nie zgadzało bo piszę że mogę wczytać typ
%lf
13 lis 23:35
daras: zapytaj na forum dla programistów
w sumie, to nie wiem jaką ty liczbe napisałas 10
123 = ?
14 lis 08:53
PW: W opisie języka na samym początku musi być podane jaką postać mogą mieć liczby i jakie są
maksymalne dopuszczalne liczby. Obawiam się, że tak "wprost" nie da się wprowadzić liczby
postaci 10n.
14 lis 12:09
MQ: 10123 w notacji komputerowej (zmiennoprzecinkowej) mozesz podać tak: 1E123
14 lis 12:12
Dziadek Mróz:
Największą liczbę całkowitą można osiągnąć zmienną typu long long int o wartościach
[−9223372036854775807, +9223372036854775807].
Większe liczby najlepiej konwertować na string i operować na pojedynczych bajtach napisu.
14 lis 12:20
asdf: Dokladnie, tak jak mowi Dziadek Mróz. Taka ciekawostka: wykonywanie obliczen na takich
liczbach później jest "czasochłonne" dla komputera, np. dla mnożenia jest to złożoność
O(nlog23) (algorytm Karacuby, który "kompilator" sam wybiera, jesli operacje są wykonywane
dla operatora * i są to duze liczby).
14 lis 12:35
Dziadek Mróz:
#include <stdio.h>
int main()
{
int size;
scanf("%d", &size);
size++;
char n[size];
n[0] = '1';
int i;
for (i = 1; i < size; i++)
{
n[i] = '0';
}
printf("\n%s", n);
return 0;
}
14 lis 12:43
Dziadek Mróz:
$ ./progs
123
1000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000
000000000000000000000000000000000000000000000000$
14 lis 12:45
daras: anuuuulaaaa hop hop
14 lis 16:42
anulaa: problem rozwiązałam po dzisiejszym wykładzie... i jak już ktoś pisał wyżej, chodziło o 1e123

teraz to takie oczywiste ale jak się sprawdza program dla tego typu zmiennej pierwszy raz...
różnie bywa.
dzięki wszystkim za cenne uwagi
14 lis 22:15