Wykaż
MysteriousCore: Wykaż, że jeśli a≠0, b≠0 i 2/b − 3/a = 2a − 3b, to b = 2/3a lub ab=1
Udało mi się udowodnić, że ab=1 ale próbując przekształcić wzór nie mogę dojść do b=2/3a
Za pomoc bardzo dziękuję
13 lis 15:24
MysteriousCore: Pytanie już nieaktualne
13 lis 16:00
pigor: ..., Wykaż, że jeśli a≠0, b≠0 i
2b−
3a =2a−3b, to b=
23a lub ab=1.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
np. tak: z założenia masz
2b−3a =2a−3b /*ab ⇔ 2a−3b= ab(2a−3b) ⇔
⇔ (2a−3b)−ab(2a−3b)=0 ⇔ (2a−3b) (1−ab)=0 ⇔ 2a−3b=0 v 1−ab=0 ⇔
⇔ 3b=2a v ab=1 ⇔
b=23a v
ab=1 . ...c.n.w. ...
13 lis 16:01
pigor: ...wcale się nie dziwię, że nieaktualne ...
13 lis 16:02